Archief

Tegenlicht Meet Up over genderindeling

Op vrijdagavond 14 februari 2020, Valentijnsdag, wordt in Artishock weer een Tegenlicht Meet Up gehouden
met als thema de huidige genderindeling.

 

intersex illustratie bij Tegenlicht februario 2020

Man, vrouw, transgender of genderneutraal...’aan hokjes geen gebrek. Ben je man of vrouw? Hoe vaak moet je dat niet ergens invullen? De keus voor ‘iets daar tussenin’ wordt vaak niet gegeven. Hoe verhouden we ons anno 2020 tot andere genderkeuzes of een levensstijl die niet in de standaard m/v hokjes past? En waarom vinden veel mensen, maar ook instanties dit zo ongemakkelijk?

We worden, vaak nog voor we geboren zijn, in een hokje geplaatst. Jongetje of meisje. Maar er zijn mannen die zich meer vrouw voelen, of die bij gelegenheid uiting willen geven aan hun vrouwelijke kant en jongensachtige meisjes (tomboys) en vrouwen die al van jongs af aan liever in bomen klimmen en met autootjes spelen en die zich niet thuis voelen in jurken of rokken of typisch vrouwelijke rollen. Soms kiezen mensen voor een definitieve geslachtsverandering (transgenders). En dan zijn er nog mensen die zich man noch vrouw voelen, maar iets daar tussenin. Zij worden geboren met andere fysieke en chromosomale eigenschappen. Het fenomeen is zo oud als de wereld. De oude Grieken spraken al over een ‘derde geslacht’. In 2011 voerde Nepal als eerste land ter wereld de optie van een derde geslacht in bij de volkstelling.

Waarom vinden veel mensen deze ‘vloeibaarheid van gender’ dan toch nog steeds zo ongemakkelijk? De Nederlandse Spoorwegen kreeg veel hoon over zich heen toen zij in 2017 besloten hun omroepbericht te beginnen met het gender neutrale ‘beste reizigers’ in plaats van ‘dames en heren’.

Tijdens deze Meet Up bekijken we de Tegenlicht uitzending ‘Beste reizigers’ .Daarna onderzoeken we in hoeverre we de hokjes man/vrouw kunnen oprekken en wat daarvan de (praktische) consequenties zijn. Ook staan we stil bij het ongemak dat dit oproept. Waarom geeft het veel mensen zoveel houvast om in hokjes te denken? En vooral; hoe doorbreken we dat?

Vrijdag 14 februari 2020, 20 uur. Tegenlicht Meet Up Soest: ‘Beste reizigers’ over de huidige genderindeling. Artishock, Steenhoffstraat 46A, Soest. Een vrijwillige bijdrage van €5,00 wordt op prijs gesteld.
Aanmelden noodzakelijk: tegenlichtmeetupsoest@gmail.com.