Archief

Tweede Tegenlicht Meet Up Soest over Plattelandspioniers

Na een eerste, drukbezochte Soester Tegenlicht Meet Up bij Cultuurpodium Artishock, staat de tweede gepland voor vrijdagavond 13 december 2019. Deze bijeenkomst gaat over de uitzending die veel kijkers heeft geïnspireerd; die over ‘Plattelandspioniers’. Duurzame initiatieven die ontwikkeld worden in dorpen en op het platteland staan centraal in deze aflevering van het VPRO-programma Tegenlicht. In de Meet Up worden de mogelijkheden voor Soest en omgeving onderzocht.

Plattelandspioniers zijn vernieuwers die de kracht van hun landelijke omgeving of de lokale gemeenschap inzetten voor de samenleving van de toekomst. In de Tegenlicht uitzending maken we kennis met vier pioniers: de wolf, een gedreven man die een voedselbos met grote soortenrijkdom aanlegt, de drijvende kracht achter een lokale, Friese energiecoöperatie en de oprichter en de eerste boer in loondienst van de Herenboeren.

Plattelandspioniers13 dec19

De wolf staat symbool voor ‘natuur’ die in het aangeharkte, gecultiveerde Nederland zijn weg en plek probeert te vinden en de weerstand die dat oproept. Min of meer dezelfde weg bewandelen de drie andere pioniers: Voedselbos Ketelbroek laat zien hoe een kale, uitgewoonde akker in tien jaar transformeert tot een weelderig eetbaar bos dat amper onderhoud behoeft; Wijnjewoude Energie Neutraal is met eigen zonnepanelen op een grote schuur en een eigen mestvergister op weg naar een energieneutraal dorp in 2025. De Herenboeren bieden burgers de mogelijkheid deel te nemen in een coöperatieve boerderij, waar zij meedenken en meebeslissen en samen een boer in dienst nemen. Mensen maken het met elkaar mogelijk, vaak tegen de regels in en tegen de klippen op

In deze tijd van klimaat-, stikstof-, PFAS-, zorg-, en onderwijscrises is de vraag actueler dan ooit: wat zijn duurzame oplossingen voor de toekomst? En wat kun je daar als ‘gewone burger’ aan bijdragen? Hoe creëren we met elkaar een duurzame toekomst voor Soest en Soesterberg? Zijn coöperaties de oplossing? En hoe ga je als pionier om met de onvermijdelijke tegenslagen? Kunnen initiatieven uit de gemeenschap zorgen voor meer verbinding en nabuurschap, zodat het mes aan twee kanten snijdt?

Deze keer staat de bijeenkomst onder leiding van gespreksleider Meike van de Linde. Eerst wordt de uitzending bekeken in de filmzaal van Artishock, na een korte pauze gaan we met elkaar in gesprek om te horen wat er al gebeurt In Soest en omgeving en welke wensen en mogelijkheden er nog meer zijn. Wat is daarvoor nodig, wat is de volgende stap en wie gaat ‘m zetten? Een open gesprek, in de vorm van een brainstorm in kleine groepen. Wie weet komen er concrete initiatieven en plannen uit, of vind je lopende initiatieven waarbij je kunt aanhaken. We kunnen samen veel meer zelf doen!

In verband met een beperkt aantal plaatsen is aanmelden gewenst: tegenlichtmeetupsoest@gmail.com of via facebook: Tegenlicht Meet Up Soest.
Om uit de kosten te komen wordt een vrijwillige bijdrage van €5,00 op prijs gesteld.

Datum: vrijdag 13 december, Tijd: 20.00 uur
Locatie: Artishock, Steenhoffstraat 46A, Soest