Archief

-- Afgelast wegens Coronavirus --


Tegenlicht Meet Up ‘Waterlanders’: gaan we uitwijken of strijden?

Vrijdagavond 10 april, 20.30 uur

Deze Meet Up gaat over de toekomst van ons land als het waterpeil in zeeën en rivieren stijgt,
tegelijkertijd de bodem daalt en als hevige regenval vaker voor overlast zorgt.

Rutger Bregman schreef ‘Het water komt’, een brief aan alle Nederlanders. Hij sprak talloze bezorgde experts en herinnert ons aan Johan van Veen (1893-1959), werkzaam bij Rijkswaterstaat en de geestelijk vader van de Deltawerken. Deze vergeten held waarschuwde voor de watersnoodramp van 1953, maar dat was destijds tegen dovemans oren. Luisteren we nu wel op tijd naar de wetenschappers? Nog maar 25 jaar geleden, in 1995, lieten we ons wederom verrassen door hoge rivierstanden.

202004MeetUpWater
Wateroverlast in de Soester Duinen?

Wateroverlast wordt steeds meer zichtbaar. Ook in Soest en omgeving: in de lagergelegen gebieden lopen bij hevige regenval straten onder en kelders vol. De herinrichting van de Lange Brinkweg loopt vertraging op vanwege onderzoek naar de waterproblematiek in dit gebied. Het water in de Eem staat na een zeer natte winter hoog, de weilanden in de polder stonden blank. Er ontstonden zelfs vijvertjes in de Soester Duinen. De gemeente Soest maakte onlangs bekend dat ze (samen met inwoners) een ‘klimaatadaptatieplan’ gaat opstellen om oplossingen te bedenken voor onder andere wateroverlast als gevolg van klimaatverandering, een verplichting die voortvloeit uit het ‘Nationale Deltaplan Ruimtelijke Adaptatie’.

Gaat de zeespiegel stijgen? Het bedenken van oplossingen gaat gepaard met veel onzekerheid. Bereiden we ons voor op een situatie waarin straks half (westelijk) Nederland onder water staat, of valt het mee? Het omgaan met deze ingebedde onzekerheid – ook wel deep uncertainty genoemd – is de voornaamste uitdaging waarvoor ingenieurs, landschapsarchitecten en beleidsmakers zich gesteld zien. Welke oplossingen zijn dusdanig wendbaar dat ze toepasbaar zijn op alle mogelijke scenario’s?

Deze vraagstukken zijn het onderwerp van de VPRO Tegenlicht uitzending “Waterlanders”. Deskundigen komen aan het woord en ontvouwen hun (soms vergaande) plannen. Met bezoekers van de Meet Up wordt op 10 april de uitzending bekeken in de filmzaal van Artishock. Daarna zal Ties de Ruijter (opgegroeid onder de zeespiegel) als gespreksleider de aanwezigen uitdagen met elkaar in gesprek te gaan over hoe we toekomst van Nederland-Waterland voor ons zien. Moeten we het water meer gaan vrezen en geldt dat ook voor Soest en omstreken?
Wordt de Utrechtse Heuvelrug volgebouwd, als vanwege een fors stijgende zeespiegel, de volledige stad Den Haag verplaatst moet worden naar hooggelegen gebied? Moeten we wijken en meer ruimte maken voor het water of blijven we strijden door de dijken te verhogen en harder te pompen? En wie wil er dan achter die meters hoge dijken wonen of tegen de vele windmolens aankijken die nodig zijn om de pompen aan de gang te houden? Praat en denk mee over de nieuwe strijd tegen het water.

Wil je zeker zijn van een plaatsje in de filmzaal? Meld je dan aan via tegenlichtmeetupsoest@gmail.com of op Facebook via het evenement ‘Tegenlicht Meet Up Soest Waterlanders’.

Tegenlicht Meet Up ‘Waterlanders’, vrijdag 10 april, Artishock, Steenhoffstraat 46A, Soest. Aanvang: 20.00 uur.

Toegang gratis. Een vrijwillige bijdrage van € 5,- wordt op prijs gesteld. Opgeven tegenlichtmeetupsoest@gmail.com