Archief

Eerste Tegenlicht Meet Up Soest in Artishock

Over onzinbanen en de waarde van werk

Kijk je net wat verder om je heen dan je neus lang is, hou je er van je gedachten te scherpen en deze te delen? Kom dan naar de Tegenlicht Meet Up Soest. We kijken in de filmzaal van Artishock samen een uitzending van VPRO Tegenlicht en gaan daarna onder leiding van een ervaren gespreksleider met elkaar op een leuke, interactieve manier in discussie aan de hand van stellingen.

De eerste Tegenlicht Meet Up Soest gaat over de waarde van werk. Wie hard werkt en het altijd druk heeft doet ertoe. Toch? Maar wat is zinvol werk? En wanneer is werk zinloos?

EersteTegenlichtMeetupsite
Vlnr. Initiatiefnemers van Tegenlicht Meet Up Soest: Elske Suijkerbuijk, Ties de Ruijter, Manda-Marike Schuurer en Rosalie Smit.
Meike van de Linde staat helaas niet op de foto.

Meer dan twintig procent van de werkende mensen in het Westen heeft het idee dat wat ze doen weinig zinvol is. Bijvoorbeeld in de administratieve sector, de financiële wereld en de marketing. David Graeber introduceerde de term ‘Bullshit Jobs’ voor banen die de werkenden zelf als zinloos betitelen en die waarschijnlijk niemand zou missen als het werk niet gedaan werd. Banen die wel vaak goed betaald worden. Toch tast het beoefenen van zinloze werkzaamheden niet zelden iemands gevoel van eigenwaarde en levensplezier aan. Een burn out ligt op de loer.

Tegelijkertijd wordt werk dat iedereen als zinvol ervaart relatief vaak minder goed betaald. Zoals bijvoorbeeld in het onderwijs, de zorg of bij nood- en hulpdiensten. Als leraren, verpleegkundigen of brandweerlieden hun werk neerleggen, heeft iedereen er last van. Jonge kinderen adoreren deze beroepen en spelen ze na. Maar wie een goed salaris wil verdienen kiest vaak voor een andere loopbaan. En wat te denken van belangrijk werk dat door vrijwilligers wordt gedaan, waarvan je je soms kunt afvragen waarom dit niet een gewone, betaalde baan is.

Deze avond gaan we na, hoe kan het, dat er zoveel zinloos werk wordt gecreëerd. En of we ons een samenleving kunnen voorstellen waarin werk een andere functie vervult. Waarin wie je bent niet afhangt van wat voor werk je doet? Discussieer mee op 11 oktober!
(Dit evenement wordt gehouden in samenwerking met de Salon van de wijsbegeerte van Artishock).

Tegenlicht Meet Up over werk. Vrijdag 11 oktober 2019, Inloop 19.30 uur, aanvang 20.00 uur. Artishock, Steenhoffstraat 46a, Soest. Entree gratis, vrijwillige bijdrage wordt op prijs gesteld. Graag aanmelden: tegenlichtmeetupsoest@gmail.com