Archief

Salon van de wijsbegeerte over de elite

Vrijdagavond 8 maart 2019 wordt in Artishock weer een Salon van de wijsbegeerte gehouden met als belangrijk onderwerp de elite.

Je kunt bijna geen opinieartikel lezen of de elite duikt op. De elite faalt, verrijkt zich, trekt zich terug in het eigen gelijk, is de oorzaak van de opkomst van het populisme. Waar iets mis is, heeft de elite het gedaan: in het bestuur, het bedrijfsleven, de sport, de rechtspraak. En wie nog wel wat van de elite verwacht, klaagt: waar blijft de elite? De elite kruipt in haar schulp, bang om haar positie te verliezen!
Is ‘elite’ eigenlijk wel een zinnig begrip in de publieke discussie? Misschien niet. Maar als we ‘elite’ eens opvatten als ‘bevoorrecht’, dan kan er reden zijn zich aangesproken te voelen. Dan zou de vraag kunnen zijn of wij – bevoorrechten – iets moeten doen en zo ja wat. Heleen van Soest en René Bastian geven een voorzet voor het gesprek.

20190308DierselhuisSalon

Marcel Dierselhuis: kenner van Chinese denkwijzen

Voor de pauze interviewt Kees Waagmeester Marcel Dierselhuis over zijn kennis van en fascinatie met oud Chinese denkwijzen. Wat zou de meerwaarde ervan zijn ten opzichte van de westerse manier van denken? Wat heeft het hem persoonlijk gebracht en wat kan hij ermee in zijn praktijk als adviseur van groepen en bedrijven?

De muzikale intermezzo’s worden verzorgd door Peter de Wit op viool. Hij speelt delen van partito’s van J.S. Bach voor soloviool.

De Salon van de wijsbegeerte is bedoeld voor mensen die er plezier aan beleven in ongedwongen sfeer naar elkaars verhalen te luisteren en met elkaar te filosoferen. Aanmelden door te bellen met Kees Waagmeester (035) 602 4951 (inspreken kan ook).

Salon van de wijsbegeerte, vrijdag 8 maart 2019, 20.30 uur. Artishock, Steenhoffstraat 46a, Soest. Entree € 7,50 en € 6,- (Artishockleden) inclusief twee consumpties. Elke extra consumptie € 2,- Aanmelden: (035) 602 4951, inspreken kan ook.