Archief

Salon van de wijsbegeerte: Let it be

Vrijdagavond 11 januari 2019 wordt in Artishock weer een Salon van de wijsbegeerte gehouden met als belangrijkste thema: omgaan met veranderingen.

‘Let it be’, stop het verzet, is een veelgehoorde reactie op ongrijpbare veranderingen in onze doenerige wereld. Steeds meer actie en controle, bijvoorbeeld in de geneeskunde of in de politiek, zou niet het juiste antwoord zijn. We gaan te lang door met het behandelen van patiënten, we moeten ons niet meer verzetten tegen verdergaande automatisering. Volgens sommige filosofen is dit het alternatief: we zouden ‘actieve gelatenheid’ moeten oefenen, moeten oefenen in het bewust aanvaarden van robotisering, van leed, van onrecht. Is deze tussenweg tussen verzet en berusting begaanbaar? Piet Mout, voormalig huisarts, geeft een voorzet op een gesprek hierover.

20190111A. de Jongsite

Adriaan de Jong: uitgesproken opvattingen.

Voor de pauze interviewt Kees Waagmeester Adriaan de Jong over zijn achtergrond en drijfveren. Hij studeerde theologie, filosofie en veranderkunde en had een veelkleurige carrière waar hij uitgesproken opvattingen opdeed, bijvoorbeeld over onderwijs en zorg. Hoe ontwikkelde hij zich? Waarover denkt hij na? Waar komt zijn interesse in de werking van de hersenen vandaan? Waar wordt hij gelukkig van?

De muzikale intermezzo’s worden verzorgd door Cees Weterings met pianomuziek van Chopin, Hicken en Gershwin.

De Salon van de wijsbegeerte is bedoeld voor mensen die er plezier aan beleven in ongedwongen sfeer naar elkaars verhalen te luisteren en met elkaar te filosoferen. Aanmelden door te bellen met Kees Waagmeester (035) 602 4951 (inspreken kan ook).

Salon van de wijsbegeerte, vrijdag 11 januari 2019, 20.30 uur. Artishock, Steenhoffstraat 46a, Soest. Entree € 7,50 en € 6,- (Artishockleden) inclusief twee consumpties. Elke extra consumptie € 2,- Aanmelden: (035) 602 4951, inspreken kan ook.