Archief

'Mens en dier' en 'Spreken' in de Salon van de wijsbegeerte

Vrijdagavond 13 januari 2017 wordt in Artishock weer een Salon van de wijsbegeerte gehouden met twee onderwerpen: ‘Mens en dier’ en 'Spreken'.

Mens en dier. Of is het dier en mens? Alleen al hoe je een onderwerp neerzet, kan je vooronderstellingen verraden.
Hoe verhouden wij ons tot dieren? Is de vraag of dieren kunnen lijden daarbij van belang? Hebben dieren bewustzijn? Staan mensen een trapje hoger dan dieren? Zijn we niet bezig het dier te vermenselijken? Kunnen we van de dieren leren?
Over deze en andere vragen gaan Hein Jaanus, Hugo Heijna en Joop van Haaften met elkaar en met de zaal in gesprek. Waarom houden deze vragen ons bezig? Zou het waar zijn dat je de kwaliteit van een beschaving kunt afmeten aan de manier waarop wordt omgegaan met dieren?

201701Jaanus

Hein Jaanus: ‘Misschien hebben mensen meer onbewustzijn dan we denken’.

Voor de pauze wordt logopedist en speechcoach Coen Winkelman geïnterviewd over het onderwerp ‘spreken’.
Spreken is volgens hem een existentieel gegeven. Hij ziet dat (vermeend) slecht spreken tot sociale angst leidt.
Waarom is dat? Waarom staat angst om te presenteren in de top 10 van stress op het werk? Waarom speelt spreken zo’n grote rol bij je zelfbeeld? Is iemand die onduidelijk spreekt (broddelen, stotteren) een onnauwkeurige denker?

Coen Winkelman verzorgt ook de muzikale intermezzo’s. Op de piano speelt hij eigen variaties.

De Salon van de wijsbegeerte is bedoeld voor mensen die er plezier aan beleven in ongedwongen sfeer naar elkaars verhalen te luisteren en met elkaar te filosoferen. SVP aanmelden door te bellen met Kees Waagmeester (035) 602 4951 (inspreken kan ook).

Salon van de wijsbegeerte, vrijdag 13 januari 2017, 20.30 uur. Artishock, Steenhoffstraat 46a, Soest. Entree € 7,50 en € 6,- (Artishockleden) inclusief twee consumpties. Elke extra consumptie € 2,- Aanmelden: (035) 602 4951, inspreken kan ook.