Archief

Salon van de wijsbegeerte over herinneringen

Vrijdagavond 11 november 2016 wordt in Artishock weer een Salon van de wijsbegeerte gehouden. Belangrijkste thema is de betekenis van herinneringen.

Wim de Kam las de biografieën van de dichteressen Ida Gerhardt (1905-1997) en M. Vasalis (1908-1998). Hij geeft een beschouwing over de doorwerking van jeugdervaringen en jeugdherinneringen in het leven en werk van beide dichters. Ook wordt stilgestaan bij het verlangen naar erkenning en het streven naar perfectie. Wim zal ook ingaan op verschillen en overeenkomsten tussen de dichters, beiden bekroond met oa. de P.C. Hooftprijs.

20161111MiekeWennekes

Mieke Wennekes: zijn herinneringen betrouwbaar?

Na de pauze komen Mieke Wennekes en Ineke Talen terug op het boek ‘Alsof het voorbij is’ van Julian Barnes. Daarin speelt de betekenis van herinneringen een grote rol. De hoofdpersoon denkt dat herinneringen vastliggen. Maar gaandeweg het verhaal blijken de gebeurtenissen toch een andere betekenis te krijgen. Dat roept veel vragen op: Wankelt je zelfbeeld, je levensverhaal, als anderen je herinneringen betwisten? Of is het andersom: veranderen je herinneringen als je leven ingrijpend verandert? In hoeverre bepaalt je herinnering je identiteit? Moeten herinneringen ‘waar’ zijn? Kunnen we eigenlijk leven zonder herinneringen? Is de toekomst die je als kind voor jezelf zag een herinnering die een rol speelt in je verdere leven?

Lorraine Vesterink verzorgt de muzikale intermezzo’s met eigen liedjes bij de piano die, zoals ze zelf zegt, ‘het mooiste uit mensen halen om te durven verder te groeien’.

De Salon van de wijsbegeerte is bedoeld voor mensen die er plezier aan beleven in ongedwongen sfeer naar elkaars verhalen te luisteren en met elkaar te filosoferen. SVP aanmelden door te bellen met Kees Waagmeester (035) 602 4951 (inspreken kan ook).

Salon van de wijsbegeerte, vrijdag 11 november 2016, 20.30 uur. Artishock, Steenhoffstraat 46a, Soest. Entree € 7,50 en € 6,- (Artishockleden) inclusief twee consumpties. Elke extra consumptie € 2,- Aanmelden: (035) 602 4951, inspreken kan ook.