Archief

Salon van de wijsbegeerte: Gedachten over het kwaad

Op vrijdag 11 januari 2013 wordt in Artishock weer een Salon van de wijsbegeerte gehouden. Belangrijkste onderwerp: het kwaad.

Sinds de mens tot bewustzijn is gekomen, moet hij zich verhouden tot het kwaad. Mateo Alvarez en Kees Waagmeester verkondigen elk daarover een prikkelde gedachte: Mateo Alvarez vraagt zich af of we onze donkere kant niet juist in stand houden door er tegen te willen strijden. Hoe zou het zijn als we hem welkom heetten, hem omarmden als deel van ons (dualistische) bestaan?

Mateo

Mateo Alvarez: ‘omarm het kwade’. FOTO FRED SCHILDER

Kees Waagmeester pleit voor een herwaardering van het besef dat de mens onbekwaam is tot enig goed en geneigd tot alle kwaad. Volgens hem krijgt de samenleving een ander karakter als we die oude calvinistische wijsheid niet alleen niet langer op onszelf betrekken, maar erger nog, vooral op de ander of op andere groepen. Volgens Kees Waagmeester vallen mensen en groepen die de neiging tot het kwaad in zichzelf ontkennen, daaraan makkelijker ten prooi.

Nadat Alvarez en Waagmeester op elkaar hebben gereageerd, worden onder leiding van Wim de Kam ook anderen bij het gesprek betrokken.

Voor de pauze zal Joop van Haaften onder de titel ‘Het begin van vrijheid is het besef dat je niet ‘de denker’ bent’ ingaan op wat hem persoonlijk aanspreekt in spiritueel leraar Eckhart Tolle (1948), onder meer de auteur van ‘The Power of Now’ dat in meer dan dertig talen werd vertaald. Leef in het ‘Nu’. Wees Present! Ontsnap aan het ‘ikzuchtige verstand’, dat voortdurend je verleden en toekomst op de agenda zet. Breng het dwangmatige denken tot zwijgen. Je beloning zal zijn het leren kennen van de diepte, de stilte en de vreugde van het ‘Zijn’. Binnen in jou ontwaakt dan een bewustzijnsniveau, hoger dan dat van het verstand. Een bewustzijn vol van vrede, lichtheid en liefde, aldus in een notendop Tolle’s boodschap.

De muzikale intermezzo’s worden verzorgd door het Goylandt Trio bestaande uit Laura de Boer, viool, Meike Simon, altviool en Hans de Groot, cello. Ze spelen van Schubert strijktrio D.471, Andante sostenuto en Allegro.

De Salon van de wijsbegeerte is bedoeld voor mensen die er plezier aan beleven in ongedwongen sfeer naar elkaars verhalen te luisteren en met elkaar te filosoferen. SVP aanmelden door te bellen met Kees Waagmeester (035) 602 4951 (inspreken kan ook).

Salon van de wijsbegeerte, Gedachten over het kwaad, vrijdag 11 januari 2013, 20.30 uur. Artishock, Steenhoffstraat 46a, Soest.

Entree € 7,50 en € 6,- (Artishockleden) inclusief twee consumpties. Elke extra consumptie € 2,00. Aanmelden: (035) 602 4951.