Archief

Salon van de wijsbegeerte: duurzaamheid en economie

Op vrijdag 9 november 2012 wordt in Artishock weer een Salon van de wijsbegeerte gehouden. In het kader van de duurzame dagen wordt de vraag gesteld hoe duurzaam onze economie is.

De avond wordt begonnen met een interview met Soester Ton Herstel, vroeger officier van justitie en rechter. Hij was ook lange tijd voorzitter van de NCRV. Wie is Ton Herstel? Wat beweegt hem? Hoe heeft zijn denken over mens en maatschappij zich ontwikkeld?

Ton Herstel zorgt ook voor de muzikale intermezzo’s. Hij speelt romantische pianomuziek van bijvoorbeeld Grieg, maar ook van veelal ten onrechte onbekende componisten uit de achttiende en negentiende eeuw.

De Kam 

Wim de Kam: is de heiligverklaring van economische groei terecht?

Dat de economie steeds meer lijkt op religie - waar verschillende geloofsrichtingen met elkaar twisten over de manier waarop een betere wereld kan worden bereikt - fascineert Wim de Kam. Na de pauze gaat hij daarover in gesprek. De economische wetenschap heeft zich met hulp van wiskunde en statistiek losgemaakt van de (moraal)filosofie.

De huidige crisis roept de vraag op of de verbinding met de oorspronkelijke bron kan worden hersteld. Bieden oude wijsheden uit de klassieke cultuur en filosofie een uitweg uit de crisis? Want gaat het niet in essentie om geloof en vertrouwen, om: wat is goed en wat is kwaad? Is de heiligverklaring van economische groei terecht? Wat zijn de oorzaken van de crisis en wie zijn er schuldig? Is niemand schuldig of zijn we dat allemaal? Kunnen we ons verschuilen achter ‘de systemen die nu eenmaal zo zijn als ze zijn’? Is het nieuw aangeprezen geloofsartikel ‘duurzaamheid’ het smeermiddel waarmee we een wereldwijde stabiele en rechtvaardige economie kunnen bereiken?

De Salon van de wijsbegeerte is bedoeld voor mensen die er plezier aan beleven in ongedwongen sfeer naar elkaars verhalen te luisteren en met elkaar te filosoferen. SVP aanmelden door te bellen met Kees Waagmeester (035) 602 4951 (inspreken kan ook).

Salon van de wijsbegeerte, Artishock, Steenhoffstraat 46 A, Soest. Entree € 7,50 en € 6,- (Artishockleden) inclusief twee consumpties.
Elke extra consumptie € 2,00. Aanmelden: (035) 602 4951.