Archief
Salon van de wijsbegeerte: hebzucht een deugd?

Op vrijdag 13 januari 2012 wordt weer een Salon van de wijsbegeerte gehouden met als hoofdonderwerp het kapitalisme als utopie.

Ooit geweten dat ook de vrije markt-economie, net als het communisme, een uitgewerkte utopie kent? Verrassend wellicht, maar op zichzelf geen schokkende ontdekking, zij het dat de vuistdikke roman ‘Atlas Shrugged’ (1957) van Ayn Rand, waarin die utopie wordt beschreven,  in de V.S. na de Bijbel het meest gelezen boek is.

Joop_1

Joop van Haaften
verdiepte zich in deze ‘lofzang op de hebzucht’ en stelt verbaasde vragen. Hoe is het mogelijk dat het overwegend christelijke Amerika massaal valt voor die utopie, die immers haaks staat op het idee van de naastenliefde? Verklaart dit bij voorbeeld de bij veel Amerikanen  steeds weer oplaaiende diepe weerstand tegen een overheidsziekenfonds?

Hebben al die Amerikanen alleen maar ongelijk? Zou er toch iets positiefs in zitten? Een kern van waarheid misschien? Met Joop gaan we op Socratische wijze op zoek naar antwoorden.
 
Voor de pauze brengt Wim de Kam de filosoof Socrates (469-399 v.Chr.) onder onze aandacht door op enkele aspecten van diens denken, leven en sterven in te gaan van.

De muzikale intermezzo’s worden verzorgd door het enthousiaste trio TYMM, bestaande uit Tamar (leadzang), Yvonne (gitaar en zang) en Marc (gitaar en bas). Zij brengen verschillende muziekgenres ten gehore; voor deze avond hebben ze gekozen voor sfeervolle nummers van Caro Emerald en enkele jazz standards.

De Salon van de wijsbegeerte is bedoeld voor mensen die er plezier aan beleven in ongedwongen sfeer naar elkaars verhalen te luisteren en met elkaar te filosoferen. SVP aanmelden door te bellen met Kees Waagmeester (035) 602 4951 (inspreken kan ook).