Archief

 

Salon van de wijsbegeerte over religie voor atheïsten

Op vrijdagavond 11 november 2011 wordt in Artishock weer een Salon van de wijsbegeerte gehouden. Zowel kunst als religie komen die avond aan de orde.

Aan de hand van een schilderij van Ine Huijbers, die in de maand oktober in Artishock exposeerde, wordt met haar gesproken over haar visie op kunst. Ze verdiepte zich in de vraag hoe filosofen naar kunst kijken. In hoeverre heeft dat haar manier van werken beïnvloed? Welke opvattingen over esthetiek heeft zij? Hoe brengt ze dat in haar werk tot uitdrukking?
 
Weterings
Cees Weterings: Waar blijft ons gevoel zonder religie?

Wat gaat er verloren met het afwijzen van de religie? Deze vraag wordt na de pauze behandeld, allereerst door middel van een interview met Cees Weterings. Weterings groeide op in een rooms-katholiek gezin, werkte in de ict en noemt zichzelf een rationalist en atheïst. Hij herkende zichzelf in het boek ‘Religie voor atheïsten’ van Alain de Botton. De Botton stelt de vraag hoe je verder redeneert als je besloten hebt dat God niet bestaat. Weterings spreekt van een leemte; hij denkt dat de mensheid z’n gevoel zal verliezen. Is er wijsheid, gemeenschapszin, ethiek mogelijk zonder de dogma’s van het geloof?
Bijzonder in deze Salon is dat Cees Weterings ook de muzikale intermezzo’s verzorgt. Hij speelt op de piano enkele bekende klassieke stukken en ook een eigen compositie.
Mateo Alvarez spreekt een column uit met als titel: ‘Duurzaamheid binnenste-buiten: paradepaardje of vanzelfsprekend’.
De Salon van de wijsbegeerte is bedoeld voor mensen die er plezier aan beleven in ongedwongen sfeer naar elkaars verhalen te luisteren en met elkaar te filosoferen. .
Salon van de wijsbegeerte, vrijdag 11 november, 20.30 uur, Artishock, Steenhoffstraat 46a, Soest.