Archief

Wegwerpmaatschappij.

Vrijdag 8 december, 20.00 uur.

Tegenlicht Meet Up Soest organiseert vrijdag 8 december een Meet Up over de Tegenlicht uitzending ‘Wegwerpmaatschappij’. We vinden het leuk om constant nieuwe spullen te kopen, zeker in de maand december. Vaak lijken deze nieuwe aanwinsten niet al te duur, maar ze zijn snel weer aan vervanging toe. Zo kopen we jaarlijks veertig nieuwe kledingstukken, terwijl er vijftig ongebruikt in onze kast liggen. En die nieuwe melkschuimer van Rosalie is alweer kapot gegaan. We komen om in de spullen, èn in het afval. Dat voelt als respectloos naar de grondstoffen die gebruikt zijn om het te maken en naar de mensenhanden die dit alles vervaardigd hebben, maar ook naar de koper zelf, die niet de intentie heeft wegwerptroep te verzamelen. Hoe kunnen we ontsnappen aan deze 'keten van respectloosheid'?


Daarover gaat de VPRO Tegenlicht uitzending "Wegwerpmaatschappij' die  vrijdag 8 december om 20:00 wordt vertoond in de sfeervolle bioscoopzaal van Artishock. Na de vertoning zullen Rosalie (van de melkschuimer) en Ties (meer dan vijftig kledingstukken) met jullie het gesprek aangaan over hoe het anders kan, ook in Soest. Bekend is natuurlijk het terugwinnen van grondstoffen, zoals schaarse metalen uit afgedankte apparatuur (recycle). Er bestaat ook steeds minder weerstand tegen tweedehands gebruik, gezien het succes van Marktplaats en de Spullenhulp in Soest. Minder gangbaar is misschien het hergebruik van onderdelen, bijvoorbeeld van afgedankte apparatuur, om een 'tweede kans' product samen te stellen (refurbish).

Tegelijkertijd is er mogelijk ook iets mis met de kwaliteit van onze nieuwe spullen. Soms lijkt het bijna alsof ze ontworpen zijn om snel weer stuk te gaan, ontworpen voor de afvalberg. In Frankrijk leidde wetgeving hiertegen tot een miljoenenboete voor het opzettelijk vertragen van oude i-phones door de fabrikant. En worden nieuwe spullen überhaupt nog wel zo gemaakt dat ze te repareren zijn?

Misschien zijn we zelf ook wel te onhandig geworden om nog iets te repareren. We kunnen wel wat hulp bij het herstellen gebruiken in de strijd tegen wegwerptroep. De repaircafés in Soest en Soesterberg zijn alvast een duwtje in de rug. Is er meer mogelijk? Praat mee over het in verzet kunnen komen tegen respectloze verspilling! 

Als u de Meet Up wilt bijwonen is reserveren noodzakelijk. De toegang is gratis, maar een donatie voor Artishock wordt op prijs gesteld. U reserveert een plek door ons te mailen: soesttegenlichtmeetup@gmail.com