Archief

Muzikale vertelling: 'De Granaten Armband' (Tegenlicht Meet Up Special)

Vrijdagavond, 25 november, 20:00 uur.

Een unieke muzikale vertelling door acteur Bartho Braat en pianiste Irina Parfenova die het publiek kennis laat maken met een mysterieus verhaal van schrijver Alexander Koeprin. Na de voorstelling gaan we in gesprek met de Bartho en Irina over de voorstelling en het werk en leven van Koeprin.


De Granaten armband 2De Russische schrijver Alexander Koeprin (1870-1938) geniet in Nederland helaas weinig bekendheid. Zijn boeken zijn hier nauwelijks vertaald. En zeer onterecht, want zijn naam in Rusland is even groot, als de naam van Tsjechov of Tolstoi.

In zijn novelle De Granaten Armband (1911) voert Koeprin ons mee in het leven van vorstin Vera Nikolajevna en haar geheime aanbidder. Op haar naamdag stuurt hij haar een granaten armband. Dit cadeau brengt veel commotie met zich mee. Wanneer de identiteit van deze onbekende niet langer verborgen blijft, trekt Koeprin ons verder de diepte van het verhaal in. Daarmee laat hij zien hoe ver de ultieme liefde zich uitstrekt tot een niet meer in woorden te vatten tragiek. Deze tragiek kan dan alleen nog maar in noten worden verklankt: het Largo Appassionato uit de pianosonate op.2 nr.2 van Ludwig van Beethoven, zoals de schrijver dat zelf heeft aangegeven. De muziek speelt daarmee een eigen en belangrijke rol in het boek.

Naast muziek van Beethoven hoort u ook pianomuziek van de Russische componisten, zoals S. Rachmaninov, A. Skrjabin en V. Rebikov.

Script en regie: Gerardjan Rijnders
Acteur: Bartho Braat
Concept en piano: Irina Parfenova
Lichtontwerp: Matthijs van Hulsentop
Foto: Nadja Willems

Gespreksleiding: Rosalie Smit van de werkgroep Tegenlicht Meet Up Soest Artishock