Archief

Tegenlicht Meet Up: De Donut Economie.

Vrijdagavond, 10 juni, 20.00 uur, toegang gratis (donatie wordt op prijs gesteld!)

De werkgroep Tegenlicht Meet Up Soest organiseert vrijdag 10 juni een Meet Up over de donut economie. We kijken de Tegenlicht uitzending ‘De donut economie’ waarin econoom Kate Raworth aan het woord komt over haar baanbrekende visie op onze economie. Ons huidige economische systeem loopt muurvast, de leefbaarheid op aarde staat onder druk, ecologische systemen staan op instorten, de kloof tussen arm en rijk neemt toe, miljoenen mensen zijn op de vlucht, wat voor een wereld geven we door aan generaties na ons? Kate Raworth presenteert een nieuw economisch fundament voor onze samenleving, een circulaire economie: de donut. Binnen de donut ontwikkelt de economie zich binnen ecologische en sociale grenzen. Hoe dat precies in zijn werk gaat, beschreef Raworth in het boek ‘Doughnut Economics’, dat bij de kenners een ware cultstatus heeft bereikt. Raworths pleidooi voor de ‘donut economie’ trekt het credo dat economische groei voor duurzaamheid komt in twijfel: er zijn harde grenzen aan wat je de planeet nog kunt aandoen. Vanaf de start van je onderneming moet je circulair denken en handelen. Wie zó onderneemt, blijft bijvoorbeeld ónder het ecologisch plafond van maximaal 1,5 graden Celsius opwarming van de aarde en tegelijkertijd bóven een sociale ondergrens van het minimumloon voor werknemers.

Dit model is door verschillende steden, regio’s en dorpen omarmt als nieuw raamwerk voor economische groei. Is de donut ook iets voor Soest Soesterberg? Na het bekijken van de uitzending gaan we met elkaar in gesprek aan de bar over economische groei, duurzaamheid en onderzoeken we of dit model de economie en bedrijvigheid in ons dorp zou kunnen helpen verduurzamen.

Als u de Meet Up wilt bijwonen is reserveren gewenst. Stuur hiervoor een email naar soesttegenlichtmeetup@gmail.com. De toegang is gratis, maar een donatie wordt op prijs gesteld.LogoArtishock 55 stempel zwart schaduw

Aanmelden: soesttegenlichtmeetup@gmail.com

Vragen? Mail de organisatie: soesttegenlichtmeetup@gmail.com of bel met Rosalie Smit:0653767661