Archief

Tegenlicht Meet Up: Boeren, burgers en beren: een hoopvolle editie over natuurherstel

Vrijdagavond, 8 april, 20.00 uur, toegang gratis (donatie wordt op prijs gesteld!)


Als we lezen over het grote verlies aan biodiversiteit, de zesde massa-uitstervingsgolf waarin de aarde is beland, dan zinkt de moed ons vaak in de schoenen. Maar de natuur blijkt veerkrachtig en herstelt wonderbaarlijk als de juiste condities worden gecreëerd. Hoe bieden we boeren, burgers én beren (of wolven) een toekomstbestendige plek? In deze uitzending maken we kennis met de voorhoede van Europese natuurherstellers.

Tot nu toe verdelen we het schaarse land over burgers, boeren en natuur, waarbij dat laatste steeds meer in het gedrang komt. Mensen vervreemden intussen van de natuur. Uit CBS-onderzoek blijkt dat ongeveer 55 procent van de kinderen (bijna) nooit in de natuur komt. Samenwerking met de natuur is juist van groot belang om biodiversiteit te waarborgen. Dat is nog niet zo makkelijk, want samenleven met egeltjes en konijntjes is leuk, maar hoe doen we dat in Europa met roofdieren zoals beren en, nu weer actueel in Nederland, met wolven?

Tegenlicht laat zich in deze aflevering verrassen door de natuur en spreekt met boeren, ecologen en ondernemers in natuurherstel. Zij praten over vlechtheggen en meer radicale oplossingen. Na het bekijken van de uitzending, gaan we met elkaar in gesprek. Met welke (simpele) ingrepen kunnen de condities voor natuurherstel verbeterd worden? Wat kunnen we morgen al doen in Soest?LogoArtishock 55 stempel zwart schaduw

De toegang is gratis, maar een donatie wordt op prijs gesteld. Zo kunnen we Meet ups blijven organiseren.