Archief

Tegenlicht Meet Up: Kijken naar de Rijken

Vrijdagavond, 11 juni, 20.00 uur

In de gemeente Soest wonen naar schatting inmiddels meer dan duizend miljonairs. ‘Aantal miljonairs in Soest opnieuw gestegen’ kopte de Soester Courant eind december. Van miljonairs is bekend dat ze, met name in Nederland, door allerlei regelingen maar weinig belasting betalen. Tegelijkertijd geven de superrijken vaak grif aan allerlei zelf gekozen goede doelen. Niets aan de hand dus? Of moet er toch iets veranderen?

Als geld als water was, dan zou het zich gelijk verdelen. Investeerders krijgen echter ruim twee keer zo veel uitbetaald van bedrijfswinsten dan dat er uitbetaald wordt aan werknemers. Het geld hoopt zich daarom op bij de superrijken, terwijl bijvoorbeeld een verpleegkundige het moet doen met 1400 euro netto per maand voor 32 uur per week aan onregelmatige diensten. Onze publieke sector kampt met schrijnende tekorten voor de financiering van bijvoorbeeld zorg en onderwijs en toch blijft belastingparadijs Nederland in stand voor belastingplichtigen met veel vermogen.

De VPRO-Tegenlicht uitzending “Kijken naar de Rijken” richt het vergrootglas op de ongelijke verdeling van geld en het gemak waarmee belasting ontweken wordt. Diverse internationale sprekers wijzen erop dat dit de democratie ondermijnt. Superrijken, zoals Bill Gates, positioneren zich als redders van de wereld door veel geld te steken in goede doelen, maar ze dragen niet bij aan de publieke voorzieningen. Juist door onder meer de goede infrastructuur en vele voorzieningen voor vrijetijdsbesteding, en natuurlijk voor onderwijs en zorg, is het een voorrecht om in Nederland je onderneming te vestigen, maar die voorzieningen kosten wel allemaal (belasting)geld. En wie draait er uiteindelijk echt op voor de financiële gevolgen van de corona-crisis?

Op 11 juni 2021 kunt u hierover meepraten tijdens de Meet Up in Artishock. Om 20:00 kijken we gezamenlijk de Tegenlicht uitzending, waarna we met elkaar een rondetafelgesprek aan gaan over ieders favoriete onderwerp: belastingen! natuurlijk in relatie tot publieke voorzieningen en filantropie. Ook zo’n zin om mensen te ontmoeten? Kom naar de Meet Up!

Aanmelden: vanwege het Coronavirus is het noodzakelijk een kaartje te reserveren (max 30 personen) als je live aanwezig wilt zijn via: Kaarten reserveren. Je kunt kiezen voor een gratis ticket, maar we zijn blij als je de optie kiest om ons te steunen met €2,50,- p.p. of meer, zodat we Meet Ups kunnen blijven organiseren. Print de tickets uit en neem ze mee, of toon ze ter plekke op je smartphone.

Actuele informatie is te vinden op Facebook: ‘Tegenlicht Meet up Soest’.