Archief

Salon van de wijsbegeerte over de rol van idealen

Op vrijdagavond 12 januari 2018 wordt in Artishock weer een Salon van de wijsbegeerte gehouden.

Een van de onderwerpen die avond: de rol van idealen.

Maar eerst: Wim de Kam heeft de vuistdikke biografie gelezen over de Deense filosoof, theoloog en schrijver Sören Kierkegaard (1812-1855). Vervolgens heeft hij zich verdiept in het werk van Kierkegaard, een geniale excentriekeling die voorspeld heeft dat hij na zijn dood nog veel bekender zou worden dan tijdens zijn leven. Aan deze bekendheid levert Wim de Kam nu ook een bijdrage door te vertellen wat hem aanspreekt en tegenstaat in het leven en werk van deze bijzondere man. Daarbij zal met name ook aandacht worden gegeven aan de actuele betekenis van Kierkegaards ideeën.

2018 01 12 Kierkegaard

Sören Kierkegaard

Na de pauze spreken we over de rol van idealen. Henk Vroom en Guido Lamot geven een voorzet vanuit hun ervaringswereld. Waarom zijn idealen belangrijk voor hen? Aan de orde komen vragen als: herinner je je idealen van vroeger en hoe kijk je daar nu tegenaan? Kun je naar aanleiding daarvan een ontwikkeling beschrijven die je doormaakte? Is een ideaal per definitie positief? Zijn idealen verenigbaar met realiteitszin? Kunnen idealen ook bedreigend zijn? Of is gebrek aan idealen juist een probleem?

De muzikale intermezzo’s worden verzorgd door de 18-jarige pianist Max Laboyrie, leerling van de muziekschool Baarn-Soestdijk, die stukken van bijvoorbeeld Chopin of Liszt.

De Salon van de wijsbegeerte is bedoeld voor mensen die er plezier aan beleven in ongedwongen sfeer naar elkaars verhalen te luisteren en met elkaar te filosoferen. Aanmelden door te bellen met Kees Waagmeester (035) 602 4951 (inspreken kan ook).

Salon van de wijsbegeerte, vrijdag 12 januari 2018, 20.30 uur. Artishock, Steenhoffstraat 46a, Soest. Entree € 7,50 en € 6,- (Artishockleden) inclusief twee consumpties. Elke extra consumptie € 2,-. Aanmelden: (035) 602 4951, inspreken kan ook.