Archief

Salon van de wijsbegeerte over bewustzijn en dementie

Vrijdagavond 9 maart 2018 wordt in Artishock weer een Salon van de wijsbegeerte gehouden met onder andere als gespreksonderwerp bewustzijn en dementie.

In een tweegesprek gaan emeritus dementie-onderzoeker Paul Luiten en oud-huisarts Bas van Egmond, schrijver van het boek ‘Kopverkenning’, in op het thema bewustzijn en dementie. Ervaren dementen de leegte waarin ze zijn komen te verkeren? Lijdt iemand die dement is? Is het eigenlijk erg dement te zijn? Men is zich er immers niet van bewust? Maar wat is bewustzijn eigenlijk? Hierbij komen existentiële vragen van levenskunst (en stervenskunst!) aan de orde, zoals wat lijden eigenlijk is, wat ons mens maakt en wat het leven de moeite waard maakt.

20180309SalonLuitenPaul Luiten: ‘Lijdt iemand die dement is?’

Voor de pauze bespreken we de vraag hoe wij, controlefreaks, omgaan met het onverwachte. Wat gebeurt er met je wanneer je met iets onverwachts geconfronteerd wordt? Is er een verschil tussen toeval en het onverwachte? Is het onverwachte spannend en avontuurlijk of is het juist beangstigend? Zijn wij ontvankelijk voor wat anderen ons bieden? De vraag van filosoof Paul van Tongeren, namelijk hoe je ontvankelijk kunt zijn voor de betekenissen die zich aandienen, onderzoeken we aan de hand van een gesprek met Lucy Tombroek.

De muzikale intermezzo’s worden verzorgd door Martijn van Donk (zang, gitaar en mondharmonica) en Hek Tap (bariton, sax en basgitaar). Zij maken muziek in een bluesy en jazzy sfeer.

De Salon van de wijsbegeerte is bedoeld voor mensen die er plezier aan beleven in ongedwongen sfeer naar elkaars verhalen te luisteren en met elkaar te filosoferen. Aanmelden door te bellen met Kees Waagmeester (035) 602 4951 (inspreken kan ook).

Salon van de wijsbegeerte, vrijdag 9 maart 2018, 20.30 uur. Artishock, Steenhoffstraat 46a, Soest.
Entree € 7,50 en € 6,- (Artishockleden) inclusief twee consumpties. Elke extra consumptie € 2,-
Aanmelden: (035) 602 4951, inspreken kan ook.