Archief

Salon van de wijsbegeerte: jongeren over onze cultuur

In het jubileumjaar vijftig jaar Artishock staat de maand september in het teken van de Salon van de wijsbegeerte. Op vrijdagavond 8 september 2017 wordt in de Salon met jongeren gesproken over onze cultuur in brede zin.

Maar eerst maken we voor de pauze kennis met het denken van de Soester goochelkunstenaar Flip Hallema.Wondertainer FL!P, zoals hij zichzelf noemt, confronteert ons met het feit dat we ons laten bedriegen door onze waarneming. Hoe neem je de werkelijkheid waar en wat kun je er over zeggen? Is er voor Flip nog zoiets als een mysterie?

2017 09 VrugginkWeversSalon

Ruben Vruggink en Nora Wevers van het Griftlandcollege zijn de jongste deelnemers aan het gesprek over onze cultuur in Artishock

Na de pauze gaan we met jongeren van verschillende leeftijden in gesprek over onze cultuur. Hoe beleven zij onze cultuur? Wat vinden zij daarin waardevol? Hoever willen zij gaan om te verdedigen wat zij waardevol vinden? Als je de waarden van de westerse of Europese cultuur verdedigt, zeg je daarmee dan ook dat die beter is dan andere culturen? Wat kun je leren van reizen in andere culturen? Kun je een cultuur beschermen tegen invloeden van buiten, zoals bijvoorbeeld door immigranten? Hoe beoordelen jongeren cultuuruitingen in de kunst en in de samenleving, zoals in de communicatie tussen mensen? Welke ontwikkelingen en trends zien zij in onze cultuur en waardoor worden die beïnvloed? Worden die ontwikkelingen gezien als gunstig of ongunstig? 

Deelnemers aan het gesprek zijn Ruben Vruggink en Nora Wevers, leerlingen van het Griftlandcollege, Thijs Roest, student filosofie en recht en Diango Alvarez, die psychologie studeerde.

De muzikale intermezzo’s worden verzorgd muzikanten eveneens van het Griftlandcollege met Tim Griffioen (zang), Daan van Wijk (gitaar) en Siem de Jong (piano).

De Salon van de wijsbegeerte is bedoeld voor mensen die er plezier aan beleven in ongedwongen sfeer naar elkaars verhalen te luisteren en met elkaar te filosoferen. Aanmelden door te bellen met Kees Waagmeester (035) 602 4951.

Salon van de wijsbegeerte, vrijdag 8 september 2017, 20.30 uur. Artishock, Steenhoffstraat 46a, Soest. Entree € 7,50 en € 6,- (Artishockleden) inclusief twee consumpties. Elke extra consumptie € 2,-. Aanmelden: (035) 602 4951.