Actueel

Expositie: TROUWEN MET KUNST, Cezanne Zandanel

 Opening zaterdag 3 februari om 20.00 uur,
om 20.30 het Jazzoptreden van Josephine Ritter & Het Joep Grotendorst 4-tet, 'Looking for Love'.


Openingstijden Artishock Expositie: 
Maandag- en woensdagavond; 19.15-20.00 en tijdens de activiteiten (zie de website).
Verder in overleg met huismeester Semmy Prinsen: 0625586354

 Cezanne 3

Kijken naar interessante, magische verbeeldingen

Cézanne Zandanel (1979) maakt schilderijen die ‘magisch-realistisch’ zijn te noemen. De voorstellingen op het doek zijn spannend en roepen bij de kijker vragen op als: wat wordt er verbeeld, wat zie ik erin? Cezanne: “de voorstellingen op het doek ontstaan intuïtief, blijkbaar uit een bron van fantasievolle verbeeldingen”.

Toch komt in het werk ook duidelijk een groot vakmanschap tevoorschijn, een kunstenaar die oog voor details heeft en precies werkt. De schilderijen zijn een eindproduct van een wederkerend proces. Cezanne maakt vele foto’s van hoe zij iets wil hebben en werkt collages uit die zij mixt op zoek ik naar een nieuw schilderij. Soms ontstaan er rare vormen waar zij dan mee verder gaat en soms komt hier een verrassing uit voort zoals het schilderij met de zwaan. Gebaseerd op een foto van haar handen en de verrassing dat die op het silhouet van een zwaan leek. Ook onderdeel van haar scheppingsproces is het ‘anders’ zien van de hectiek van het dagelijks leven wanneer zij aan een schilderij begint te werken. “Ik let dan meer op de schoonheid van een weerspiegeling in een waterplas, de lichtval op een baksteen, de prachtige vorm van een insect. Die mij ertoe zetten een wereld te creëren op canvas die tot dusver voor mij onbekend leek”.

Cezanne 0

Cezanne heeft een lange kunstroute gevolgd in haar leven. Haar vader zei eens grappend: “Cezanne is met een potlood geboren”. Zij tekende en knutselde al vanaf haar vierde jaar en creëerde hiermee haar eigen wereld. In haar familie komt veel creativiteit voor. Een van haar opa’s had als illustrator een atelier dat voor haar ‘het walhalla’ betekende. Hij was streng maar later trots op haar werk. Bij haar vader maakte ze kleine boekjes met tekeningetjes. Ze bespreekt nog steeds hoe ze iets technisch kan realiseren. Op de Ivko-school in Amsterdam (montessori kunstvakschool) kon zij zich in alle richtingen ontwikkelen, later gevolgd door Gerrit Rietveld Academie. Zij koos uiteindelijk voor schilderen.

Cezanne 2

Dromen, letterlijk en figuurlijk

Cezanne krijgt regelmatig te horen dat haar werk ‘voer voor psychologen’ is maar zelf is ze niet van de symboliek, ze ziet wel wat het schilderij oplevert. Wel komt veel werk voort uit haar persoonlijk leven; een reeks met de gazelle als symbool of op reis, de koffer. Zo ontstond er de afgelopen jaar een reeks werken waarvan nu een deel is tentoongesteld. Cezanne: “Ik wil nu een andere weg inslaan en weet nog niet welke. Maar ik wil niet het idee hebben dat ik nog een dier moet schilderen, dan is 't klaar”…..