Archief

Salon-avond “Dichters, denkers en beeldende kunst”

Nachtfilm “No time to die"

Workshop “Bijzonder model tekenen”

Concert "Jong Jazz talent"

Tegenlicht "Opvallende Tegenlicht fragmenten"

Artishock 55 jaar 2022

Boekpresentatie “Verdwenen Vergezichten”

Concert "Mindfunk: Soul-, funk- en discoband"

Kinder Film "Knor” & "Theaterworkshop voor ouders"

Concert "Zang uit eigen huis"

Theater-jazz productie “Django a Paris”

Tot slot tenorsaxofonist Semmy Prinsen & frends

Peter LuitzeSchilderkunst en muziek

Van zaterdag 6 november tot en met vrijdag 26 november 2021 in Artishock.

 
Artishock laat u kennis maken met Soester kunstenaars. De komende weken gaat het om de aquarel-kunst van Peter Luitze, al meer dan 40 jaar inwoner en liefhebber van Soest.

PeterL 1 ed klein

U bent van harte welkom bij de feestelijke opening van zijn tentoonstelling op 6 november om 20.00 uur. Passend bij het thema van de expositie start om 20.30  de JazzClub met het Douwe Sues Trio. Heerlijke jazz die helemaal thuis hoort bij de intieme authentieke “kroegsfeer” die de bar van Artishock biedt.

Schilderkunst en muziek

Een groot deel van het werk van Peter Luitze staat in het teken van muziek. Peter: “ik vind het een boeiende uitdaging om de diepe bewogenheid van musici tijdens het maken van muziek over te brengen met de techniek van aquarelleren.”

Het resultaat is te zien op de expositie waarin o.a. Soester musici zijn te ontdekken als Janine Jansen, Jett Rebel, Herman van Veen en Edith Leerkes.

Peter slaagt erin om zijn werk wisselende emoties en kenmerken mee te geven, die typerend zijn voor musici en hun muziek.

“Janine Jansen bijvoorbeeld is zeer beweeglijk als zij speelt en die dynamiek geeft mij inspiratie.” Rebel is een intensieve artiest, soms op het wilde af en ook dat is te herkennen in het gemaakte kunstwerk. Peter: “Mijn vriend Rinus, een Baarnse jazzmusicus, drukt tijdens het bespelen van zijn trompet veel warmte uit. Die warmte probeer ik in mijn aquarel te vangen, met gekozen kleuren, techniek en compositie.”

Wat muziek in jezelf te weeg brengt, wat het met je doet, wil Peter overbrengen met zijn kunst.

Nog meer voorbeelden kunt u zelf beleven in Artishock. Sluit de ogen en denk de muziek erbij; een bijzondere ervaring.

Een lange ontwikkelingsweg

Peter werkte in het verre verleden met acryl en olieverf. Een grote wens om te aquarelleren was er ook, maar het kwam er niet van.  Papier en verf bleven lang liggen, tot twee jaar geleden. Peter: ”Met goede leermeesters om me heen, werd al gauw duidelijk dat ik ‘kilometers moest gaan maken’. Je werkt met transparante verf en de kunst is om te variëren met de hoeveelheid pigment door meer of minder water toe te voegen. En mooie ‘blends’ te maken’. Die techniek moet je oefenen, oefenen en nog eens oefenen.

Wat deze techniek ook bijzonder maakt is het één-kans-effect. Als je iets verkeerds doet, kun je niet meer corrigeren zoals bij olie en acryl. Uren werk zijn dan verloren.”

PeterL 2 ed kleinPeter: “met aquarel kun je effecten bereiken die je niet met acryl voor elkaar krijgt. Ik werk met een techniek van laag op laag. Daardoor krijgt het werk toch diepe kleuren en veel nuances.” Veel mensen waarderen Peters werk en zijn  techniek, zoals bleek op een recente expositie in Breda, met zijn ‘muziekkunst’ en combinaties van markante gebouwen met antieke auto’s.


Openingstijden Artishock: woens- en vrijdagochtend van 10.00 - 12.00, maandag- en woensdagavond van 19.15-20.15. Verder in overleg: 0625586354

Adres: Steenhoffstraat 46a, 3764BM Soest.