Galerij

De Tekenclub van Artishock trapt het nieuwe jaar af met een expositie rond het thema Poëzie. De Nieuwjaarsexpositie is een goede traditie. Tijdens de openbare receptie wordt de tentoonstelling geopend , waarna het Semmy Prinsen Trio optreedt. 

2016 01 TekenClub1

Halverwege december gaan we kijken op een dinsdagavond. Zoals gewoonlijk komt de Tekenclub dan bijeen om naar model te tekenen. Ineke Talen, coördinator van de Tekenclub: “We tekenen altijd naar model dus die jaarlijkse actie is altijd iets aparts. Het werken aan de schilderijen voor de expositie vindt dan ook thuis plaats en iedereen houdt geheim wat daar precies gebeurt. Het thema stellen we wel samen vast."

"Dit jaar vroeg de SLAS (Stichting Literaire Activiteiten Soest) of we iets met Poëzie wilden doen. Op 28 januari is de Nationale Gedichtendag. De SLAS viert dat in Artishock en nu hangen daar dus passende schilderijen. Een heleboel leden van de Tekenclub hebben een gedicht ingestuurd voor het thema. We hebben daaruit samen het gedicht ‘Dit Hier’ gekozen, van Esther Jansma.”

Naast het thema staat het formaat vast. Iedereen maakt een schilderij op een paneel van 80 bij 80 centimeter. Verder zijn er geen beperkingen. Ineke Talen: “Het mag abstract zijn, een letterlijk beeld, of wat dan ook. De grootste verrassing is als je het gaat ophangen. Mensen associëren altijd verschillend op een thema en iedereen benadert de tekst op een eigen manier.”

Artishock is begonnen als kunstenaarsvereniging. De exposities waren eerst altijd ledententoonstellingen. In de loop van de tijd is het gegroeid dat de leden van de Tekenclub in januari exposeren op een thema. Dirk Bouman, lid van de Tekenclub, vult aan: “We zijn eigenlijk begonnen in oktober 1994 met als thema “De liefdesbrief van Vermeer”. Daarna hebben we nog zo’n 14 keer geëxposeerd, waarvan de laatste 10 jaar in januari. Tussendoor hebben we nog drie keer meegewerkt met schilderijen tijdens de jaarlijkse Boekenweek.” De laatste jaren hebben we thema’s behandeld, nu dus “Poëzie”.

Zaterdag 2 januari 2016 vanaf 20:00u.bent u van harte welkom op de nieuwjaarsreceptie. Daarbij wordt ook de expositie officieel geopend. Daarna is er muziek van het Semmy Prinsen Trio. Dat is dus: Prinsen, Van Os en Stormvogel. 

2016 01 tekenclub2

 

Dit hier

 

Je loopt op het strand: de zee, de einder,

het geluid dat de kom van de wereld

tot de rand toe vult - nee, kleiner.

 

Je zet je schoenen in het zand: koeienhuid,

geërodeerde bergen, het laat

een afdruk na in het ander - nee, anders.

 

Je bent ergens, het doet er niet toe

waar, altijd aan een rand, dit keer tussen

land en water, het gaat over nu - nee

 

je ligt op je buik. Zand zingt zich voort

zoals water, geribd. Je kiest de kleinste rib.

Berg. Je kiest de kleinste korrel. Aarde.

 

Esther Jansma

Uit de bundel: Voor Altijd Ergens (uitgeverij Prometheus, 2015)