Archief

Expositie: Artishock tekenclub pakt uit: "De Kracht van de Herhaling"
&
Nieuwjaarsbijeenkomst Artishock

Opening zaterdag 6 januari om 20.00 uur, om 20.30 muzikaal omlijst door door het Kai von Rosenberg Kwartet .

Op 6 januari 2024 wordt om 20.00 uur de tentoonstelling van de Modeltekenclub geopend in combinatie met de Nieuwjaarsbijeenkomst van Artishock. De prille Jazzgeluiden in het nieuwe jaar klinken om 20.30 uur door het Kai von Rosenberg Kwartet.

De Kracht van de Herhaling, volgens twee schilders

In januari staat werk van de tekenclubleden centraal. Elk jaar wordt een thema gekozen waar de leden vervolgens ‘in het diepste geheim’ mee aan de slag gaan. Het is steeds weer spannend om ieders interpretatie van het thema te zien op de dinsdagavond voorafgaand aan de opening van de tentoonstelling.


Twee deelnemers laten alvast hun schilderij zien en vertellen erover. Peter Korstens, ongeveer vijf jaar deelnemer aan de tekenclub: “toen het onderwerp werd onthuld, dacht ik ‘ik zie wel of en hoe ik ermee uit de voeten kan’’. Peter: “het thema de Kracht van de Herhaling associeerde ik eerst met bomen, in het gelid die ik tijdens een wandeling zag. Een krachtig beeld. Maar, simpel, ik kan helaas geen bomen tekenen”. Het idee voor het geëxposeerde werk kreeg hij toen hij tijdens het scheren in een driedelige badkamerspiegel keek. “Ik zag mezelf drie keer en dacht meteen aan de opdracht”. Letterlijk de kracht van de herhaling. Peter neemt deel aan een cursus portrettekenen en vond daar zijn model voor de opdracht. De grootste uitdaging was het weergeven van wat je verder ziet in de spiegels, in spiegelbeeld.


Thecla Algra is ook ongeveer 5 jaar actief in de tekenclub. Zij is een duizendpoot. Ze tekent en schildert al ruim 30 jaar – ze volgde lessen van verschillende kunstenaars, gaf zelf les en maakt keramiek. Alles naast haar gewone werk. Terwijl ze keramiek het leukste vindt, gaat ze ook graag naar de gezellige tekenclub bij Artishock, vlakbij. Na het horen van de opdracht “De Kracht van de Herhaling” had ze haar onderwerp al snel. “Ik ben een beelddenker” zegt ze “en ik zie iedere dag de vormen en kleuren van de catalpaboombladeren in mijn voortuin”. Dus maakte Thecla voor de expositie een compositie van die bladeren in verschillende kleuren. De herhaling zit hem niet alleen in de hartvormige bladeren, maar ook in de kleuren van de seizoenen. Als kers op de taart in de donkere wintermaanden bracht ze met folieverf gouden accenten aan op de bladeren.

De tekenclub

De modeltekenclub is onderdeel van het rijke aanbod aan kunstvormen van Artishock. Iedere dinsdagavond scharen zich tussen de 15 en 20 schilders en tekenaars rondom steeds weer een ander naakt-, soms gekleed model. Het gaat die avonden om een ‘losse streek’, met standen van een kwartier tot 20 minuten. In de pauze is gelegenheid elkaars werk en technieken te bewonderen. Peter: “Qua tekenen is de avond heel nuttig om snel te leren tekenen maar wat je maakt is oefenwerk. Soms heb ik een mooie houding op papier daar ga ik mee verder.” Soms word je op weg geholpen door iemand.
Peter is tevreden over het modellenaanbod en over de avonden. Er is interesse in elkaars werk en geen competitieve sfeer. Er wordt positieve kritiek geleverd maar even belangrijk is dat het heel gezellig is, Peter zou t niet willen missen. Kortom: een gezellige tekengemeenschap……..

Verdere openingstijden: maandag- en woensdagavond; 19.15-20.00 of op afspraak met huismeester Semmy Prinsen: 0625586354