Galerij

Expositie: Fijn schilderwerk / fotografie van Simone Samuel 

Opening 2 september om 20.00 uur, gevolgd om 20.30 uur door de JAZZCLUB.

Simone Samuel maakt ‘hyperrealistisch’ werk, geïnspireerd door wat zij fotografeert op haar wereldreizen.

Ruim twintig jaar geleden nam ze voor het eerst de penseel ter hand toen ze les had van de Georgische kunstenaar Zura Kalanda. Het fijnschilderen heeft zich daarna ontwikkeld tijdens de lessen bij Peter van Oostzanen in zijn atelier Ombers & Okers in Soest.

Lessen

Simone: “In 2004 zat ik in een lastige periode die mij aanzette na te denken over mijn leven: waar lag mijn hart en wat wilde ik? Ik wilde minder werken en de kunst oppakken! Met een schildervriend nam ik lessen van Zura en leerde daar de basis van werken met olieverf, goed leren kijken, kleuren mengen enz. Hij bood een palet aan technieken vergelijkbaar met de kunstacademie Groningen aan, maar zei ons dat wij hierna op zoek moesten gaan naar ons eigen ‘handschrift’.
Dit handschrift probeerde zij te ontwikkelen door thuis te blijven schilderen, maar bleek toch lastig. Simone kwam in 2015 in Singer te Laren in aanraking met schilderen, meteen ging het enorm kriebelen. Ze wilde weer op les en wist meteen wat ze wilde: fijnschilderen! Ze ging bij Peter van Oostzanen op les. Hier heeft ze haar eigen stijl kunnen ontwikkelen: haar werk is kleurrijk en positief.


Reizen
 

Simone’s schilderijen zijn merendeel geïnspireerd door haar wereldreizen. Zij neemt dan haar spiegelreflexcamera mee, haar andere passie. Ook door fotografie ziet zij hoe mooi onze wereld is. In een aantal van haar werken zijn haar Indonesische roots terug te vinden. Op reis loopt zij niet alleen de begaanbare wegen: op Java bezocht zij de sloppenwijken en ervoer de gastvrijheid van de mensen aldaar. Van reizen leert zij veel van andere culturen.


‘Laag op laag’ ontwikkeling

 Een foto kan dus de basis vormen van een schilderwerk. Daarvan zet zij eerst een tekening op en dan, net als de oude meesters, de onderschildering waarin ze vorm en donker/licht neerzet. Daarna begint ze pas met kleur. Hoe meer kleurlagen, maximaal drie, des te dieper de kleur wordt.
Simone ontwikkelt zich nog steeds door de 2-wekelijkse lessen bij Peter. Ook volgt zij workshops, zoals het leren vernissen, huidskleur schilderen en compositieleer.
Inspiratie vindt zij bij oude meesters als Vermeer: “Die is toch echt beregoed, zo mooi met zijn intense kleuren. Maar ook schilder Gustav Klimt: intrigerend hoe hij schilderijen samenstelt en goud toepast.


Toekomst

Simone wil nieuwe technieken onder de knie krijgen, werken met bladgoud en aquarelverf, twee totaal andere technieken. Voor oktober/november 2023 organiseert zij een expositie in de Inktpot (ProRail) te Utrecht, waar Simone en ca 22 collega’s gaan exposeren. Zij hebben, net als Simone, naast hun werk ook kunst als passie.


Openingstijden Artishock Expositie: 

Maandag- en woensdagavond; 19.15-20.00 en tijdens de activiteiten (zie de website). 

Verder in overleg: 0625586354

Adres: Steenhoffstraat 46a, 3764BM Soest.