Galerij

Expositie Julie Witteveen, Van Realistisch tot een Eigen Stijl

Opening 1 april om 20.00 uur. Aansluitend om half negen Jazzclub met MJ with Friends.

 

In april kunt u in Artishock genieten van het gevarieerde werk van Julie Witteveen uit Baarn, o.a. bekend door de Atelierroute. De tentoonstelling bestaat uit een aantal thema’s, waaronder Landschappen, Abstracten en Bloemstillevens.

Foto 1Hoe ontwikkelde de kunstschilder zich van realistisch tot een eigen stijl?

Op bezoek bij de schilder is duidelijk te zien hoe Julie zich heeft ontwikkeld. Julie vertelde dat zij zo’n 12 jaar geleden begon met portretten van mensen en dieren. Vrienden vroegen erom en tijdens de Atelierroute nam de vraag toe. Maar dat was fase een. Om een breder perspectief te ontwikkelen in thema’s, stijlen en technieken, is Julie lessen gaan volgen. Dat begon bij Nico Heilijgers (Utrecht) waar zij heel precies leerde werken en vooral leerde kijken. 

Gaandeweg ontstond de behoefte om losser te schilderen, met grotere kwasten, meer toetsen en minder figuratief. Daartoe volgde ze een opleiding holistisch schilderen waardoor zij vrijer ging werken, in feite betekent dit ‘schilderen met hoofd, hart en handen’. Ook de onlinecursussen van Nicolas Wilton (creatieve visionaire programme) sloten precies aan bij de ontwikkeling die Julie voor ogen stond. Julie zegt hierover: “Online is voor mij een goede manier om te leren, door verschillende cursussen ontdekte ik wat ik echt wilde doen, veel losser werken en experimenteren. Ik weet steeds zekerder wat mijn stijl is en wat ik wil doen”.

Zo ontwikkelde Julie al doende een eigen handschrift, dat u zelf kunt ontdekken als u de tentoonstelling bezoekt of haar website bekijkt (https://juliewitteveen.nl).

Haar huidige activiteiten

Julie maakt nog steeds portretten in opdracht, men is er blij mee en het is dankbaar werk. Daarnaast traint ze zich weer realistisch te schilderen maar nu expressionistisch, abstract uitgevoerd; het realistische is herkenbaar in haar collages en schilderijen. Het resultaat is nu veel variatie; van realistisch fijn schilderen met olieverf tot meer vrij expressionistisch werk met acrylverf en mixed media op papier. Zoals zij zelf zegt: “Dat is het heerlijke aan de kunst – dat alles mogelijk is en daarmee oneindig.”

Haar schilderproces verloopt voor 80% intuïtief. De landschappen bijvoorbeeld vormen een impressie van wat Julie heeft gezien en werkt zij met haar verbeelding uit. Wat ze in eerste instantie wilde schilderen, verandert tijdens het schilderproces. Soms begint ze met een foto of afbeelding maar dan wordt het toch vaak iets anders.

Foto 2Terug naar de basis

Julie vertelde dat zij als klein meisje altijd al tekende en toen zij een opleiding moest kiezen wilde zij naar de kunstacademie. Maar dat hielden haar ouders min of meer tegen, met name haar vader was bang dat ze ongelukkig zou worden. Toch kruipt het bloed waar het niet gaan kan en toen haar kinderen uit huis waren, begon zij te tekenen…


Openingstijden Artishock:
woens- en vrijdagochtend van 10.00-12.00 uur, Maandag- en woensdagavond; 1915-20.15 en tijdens de activiteiten (zie de website).
Verder in overleg: 0625586354

Adres: Steenhoffstraat 46a, 3764BM Soest.