Galerij

“Heb ik dat gemaakt?” – teken en schilderwerk van mensen met (beginnende) dementie.

5 november om 20.00 uur. Om half negen neemt de Jazzclub het stokje over met 
Job Helmers Invites.


IMG 7585

Uitdrukken in teken en schilderwerk….

Vanuit het ontmoetings- en activiteitencentrum van de K.A.G. kunnen mensen die nog thuis wonen maar extra ondersteuning nodig hebben, een keur aan activiteiten volgen. Zo wordt er geknutseld, gekookt, gewandeld en elke dinsdag wordt er getekend en geschilderd. 
Rijk van Rossum is als docent/begeleider verbonden aan dit centrum en sinds 2 jaar schildert zij met mensen met (beginnende) dementie. Dat doet zij samen met Mona, een kunstenares uit België die zich vrijwillig inzet voor deze doelgroep. Mona en Rijk vinden het belangrijk dat de deelnemers zich kunnen uitdrukken in geschilderde en getekende beelden. Praten over familie, werk, de liefde, over verlies en over de oorlog hoort daarbij. 

Ware kunstenaars….

Deelnemers die niet eerder schilderden blijken ware kunstenaars te zijn die met wat begeleiding tot de mooiste werken komen.
We zijn steeds weer verbaasd, vertellen Mona en Rijk, over de aandacht en het enthousiasme waarmee deelnemers bezig zijn. Niet gehinderd door of iets wel of niet goed is maar opgaan in het proces van vorm en kleur, daar lijkt het om te gaan. Ook vragen we steeds of er een naam onder het werk komt, dat wordt totaal niet belangrijk gevonden. 

Van gesprek tot schilderwerkstuk…

We gaan naast de cursist zitten en praten met elkaar op zoek naar ‘haakjes’ in hun verhaal waarmee deelnemers aan de slag kunnen. In dit contact geven we suggesties als ‘dat zou je zo kunnen maken... 
Een voorbeeld is het werk van een relatief jonge deelneemster met een gelovige achtergrond. Zij schilderde in het begin voortdurend religieuze beelden tot het moment dat dit klaar was. Nu heeft ze nauwelijks nog aansturing nodig alleen verf en een doek, de rest volgt vanzelf.
Een andere deelnemer schilderde zijn jeugd in Indonesië waardoor hij zich heel gelukkig en geborgen voelde doordat de schoonheid uit zijn jeugd weer terugkwam. 

Heb ik dat gemaakt?….

Opmerkelijk is dat als het werk klaar is, de deelnemers niet kunnen geloven dat ze iets zelf hebben gemaakt. Er is dan verbazing en “ heb ik dat gemaakt horen we regelmatig. Naast de vreugde van het schilderen komt er door de beelden ook verdriet naar boven. Het verlies van een dierbare wordt zichtbaar of het gevoel dat het leven soms uit je vingers glipt.

Divers en kleurrijk beeld…

Wat we zouden willen is dat een activiteit zoals schilderen, voor meer mensen met geheugenverlies beschikbaar zou zijn. Deze expositie geeft ons de mogelijkheid om hier meer bekendheid aan te geven en ook willen we bijdragen aan een divers en kleurrijk beeld over dementie. 

Meer aandacht voor Alzheimer in Artishock.......

Film: zondag 6 en maandag 7 november om 20.00 uur wordt de film ‘Super Nova’ vertoond.
Salon van de Wijsbegeerte: vrijdag 11 november om 20.00 uur is dementie één van de thema’s
Website: voor meer informatie over Alzheimer/dementie: www.alzheimer-nederland.nl

Openingstijden Artishock: woens- en vrijdagochtend van 10.00 - 12.00, maandag- en woensdagavond van 19.15-20.15. Verder in overleg: 0625586354
Adres: Steenhoffstraat 46a, 3764BM Soest.
Bekijk ook: www.christastoop.com of volg christa_stoop op Instagram.