Wijsbegeerte

Op vrijdagavond 10 maart 2023 wordt in Artishock weer een Salon van de wijsbegeerte gehouden. Een van de thema’s is de geschiedenis van de ideeënvorming.

Geïnspireerd door het boek ‘Het huis der wijsheid’ gaat Rob Maas in op de geschiedenis van onze ideeënvorming: Hoe de verloren kennis van de oude Grieken via Bagdad uiteindelijk toch weer in Europa terecht kwam en daar de aanzet vormde voor onze renaissance. Maar waarom ging de oude Griekse kennis verloren? Waarom kon de Arabische wereld een belangrijke wetenschappelijke rol gaan spelen? En waarom ging die rol uiteindelijk ook weer verloren? En pikte Europa de kennis zonder slag of stoot weer op? Wat kunnen we leren van deze geschiedenis van de ideeënvorming?

20230310Ellen Kroonenbergsite Ellen Kroonenberg

Voor de pauze worden andere thema’s besproken in een interview van Kees Waagmeester met Ellen Kroonenberg. Ellen is in Duitsland geboren. De ervaringen in een compleet verwoest Duitsland en een onveilig gezin stempelden haar jeugd. In 1967 vestigde ze zich in Nederland. Een rode draad in haar leven is haar belangstelling voor godsdienst, filosofie, wetenschap en spiritualiteit. Ze vertelt over haar zoektocht via verschillende religies en levensbeschouwingen. Wat drijft haar om zich zo in geestelijke vragen te blijven verdiepen?

De muzikale intermezzo’s worden verzorgd door saxofonist Semmy Prinsen die enkele jazzstandards speelt.

De Salon van de wijsbegeerte is bedoeld voor mensen die er plezier aan beleven in ongedwongen sfeer naar elkaars verhalen te luisteren en met elkaar te filosoferen. Aanmelden door te bellen met (035) 602 4951.

Salon van de wijsbegeerte, vrijdag 10 maart 2023, 20.30 uur. Artishock, Steenhoffstraat 46a, Soest. Entree € 7,50 en € 6,- (Artishockleden) Aanmelden via tel. (035) 602 4951.