Jazz

Bijzonder extra jazzconcert door Ian Cleaver & Gideon Tazelaar, Album release

Dinsdag 13 juli, aanvang 20.30 uur, entree €15,- / 10,-.


Album release: Ian Cleaver & Gideon Tazelaar Vol. 1,

(featuring Felix Moseholm, Jorge Rossy, Benjamin Herman & Joris Roelofs).

 

2107Band1

2107Benjamin12107Ian12107Gideon12107IanJorge

2107BenjaminFelix2107GideonFelix2107Benjamin2

2107Ian22107GideonIan

2107Jorge12107Band2

(foto's PRJazzArtishock).

Recensie:

Ian Cleaver/Gideon Tazelaar sextet
Memorabel concert dat voelde als één grote gulle toegift

Gelukkig werd het ingelaste concert bij Artishock op 13 juli niet afgelast zodat het publiek zijn hart kon ophalen aan hartverwarmende muziek van een virtuoos ensemble. Aanstekelijk gespeelde ingehouden swing van een pianoloos kwintet (basklarinettist Joris Roelofs was helaas niet van de partij) met fraaie arrangementen van de niet solerende blazers die samen met de solist een excellente jazzy blaaskapel vormden! Drie blazers – Benjamin Herman op altsax, Ian Cleaver op trompet en Gideon Tazelaar op tenorsaxofoon – die herinneringen opriepen aan de muziek van Chet Baker en Gerry Mulligan! De Deens-Spaanse ritmesectie met Felix Moseholm op contrabas en Jorge Rossy op drums overtuigde zozeer dat de begeleiders de stille leiders van de band werden.
De traditie van de jazzmuziek stond centraal en vertegenwoordigde een schitterend onvoltooid verleden tijd met stukken van onder anderen Misha Mengelberg (Rollo II), Donald Byrd en Thelonious Monk (Epistrophy). De traditie werd letterlijk en figuurlijk nieuw leven ingeblazen. Eén van de vele hoogtepunten was een blues van Ray Charles: "Hornfull Soul”! Tazelaar en Cleaver klinken als een weemoedige misthoorn die zoet aanloeit bij een solo van Benjamin Herman, de nestor van de club die onmiskenbaar het muzikaal dna van Parker in de genen heeft. De ballads konden schmieren en op jazzy tranentrekkers lijken en waren opvallend elegant. Het publiek was zichtbaar onder de indruk van de verrichtingen van de muzikanten maar een toegift kon er niet af want er moest nog een trein gehaald worden. De verkoop van het onlangs uitgekomen album Volume 1 liep trouwens ook als een trein. Eigenlijk kon het hele concert van het Ian Cleaver/Gideon Tazelaar sextet als een grote gulle toegift worden beschouwd, gelukkig!

Michiel van Ree

----------------------------------------

2107PosterCleaverTazelaar13juli

Op dinsdag 13 juli is er een ingelast concert bij Artishock. Dit is een uitgelezen mogelijkheid om een aantal uitzonderlijk begaafde blazers in een zalige jazzharmonie verenigd te zien maar vooral te horen. Een buitenkansje! Een levensgrote buitenkans!

Saxofonist Gideon Tazelaar, trompettist Ian Cleaver en bassist Felix Moseholm - ook wel ‘The Kittens’ genoemd door drummer Jorge Rossy - vormden hun muzikale eenheid in New York City in 2017. Daar speelden ze onder meer samen met Reggie Workman, Wynton Marsalis, George Coleman, Rodney Green en Joe Farnsworth.

Toen ze door COVID tijdens de zomer van 2020 noodgedwongen in Europa waren, nodigden ze hun Spaanse drumheld Jorge Rossy uit om naar Amsterdam te komen. Na een aantal optredens besloten ze unaniem dat het hoogstnoodzakelijk was om deze ontmoeting te registreren, waarna ze vervolgens spontaan een album opnamen in de Electric Monkey Studio te Amsterdam. Op de valreep werden ze bij de opname vergezeld door hun muzikale idolen saxofonist Benjamin Herman en basklarinettist Joris Roelofs.

Het album van het inmiddels tot sextet uitgegroeide gezelschap werd op 28 mei 2021 door DOX Records uitgebracht.

2107Gideon Tazelaar2107Ian Cleaver

(Tazelaar en Cleaver, foto's pr-jazz Artishock).

 

 

Benjamin Herman is inmiddels de nestor onder de saxofonisten. Winnaar van de Boy Edgar Prijs, bandleider van New Cool Collective en geliefd gastblazer bij de Amerikaanse zanger Gregory Porter. Gideon Tazelaar, de benjamin onder de saxofonisten en een grote belofte, is een protegé van niemand minder dan Wynton Marsalis, de Amerikaanse trompettist die zijn muzikale mentor en docent was. Tazelaar was al eerder te bewonderen op het podium van Artishock. Trompettist Ian Cleaver (één van de meest veelbelovende jonge jazzmusici) hebben we bij Artishock gehoord met de band van Guy Salamon en bij een eerbetoon aan Charlie Parker met onder anderen Tineke Postma. En dan, last but not least, basklarinettist Joris Roelofs, die we onder meer kennen van de Chambertones, heeft net een alom geprezen cd Rope Dance uitgebracht. Of hij erbij zal zijn, moeten we nog even afwachten. 

Kakelverse muziek van een prachtige blaaskapel! Komt dat zien en komt dat horen!

 

Reserveren is verplicht: Naar kaarten reserveren!