Jazz

Zaterdag 23 september: TRIBUTE TO COLTRANE.

1709ColtraneTributeRvE507671709ColtraneTributeRvE50812

 

 

 

 

 

 

 

 

1709ColtraneTr.SemmyRvE508351709ColtraneTr.LeoRvE1709ColtraneTr.BenRvE507861709ColtaneTr.PeterRvE 50807

 (foto's Ron van Ewijk)

 

Recensie:

Eerbetoon aan John Coltrane: A Love Supreme

Het is hartverwarmend dat nog steeds veel mensen tenorsaxofonist John Coltrane een warm hart toedragen. Dit jaar is het 50 jaar geleden dat hij overleed, nog maar 40 jaar oud. Op 23 september was hij jarig dus een documentaire en een muzikaal eerbetoon op die datum waren gepast. Er kwam veel publiek op af waardoor de film en ook het concert later begonnen. In de film hoor je muzikanten en andere betrokkenen zoals Bill Clinton, Carlos Santana, Sonny Rollins, de oude tenorgrootheid en Kamasi Washington, de nieuwe ster op de tenorsaxofoon, vertellen over hun liefde voor Coltrane. In het daaropvolgende concert stonden pianist Stormvogel, idolaat van Coltrane, en de saxofonisten Leo Janssen en Peter Lieberom centraal. Ongetwijfeld zijn beide blazers diepgaand beïnvloed door Coltrane. Lieberom weet als geen ander hele solo’s uit die tijd van Miles en Coltrane te reproduceren. Dat is ongelooflijk knap maar het is de vraag of je bij zo’n concert naar reproductie van het muzikale verleden moet streven. Er werd gemusiceerd op hoog niveau en de sfeer was opperbest. Giant Steps, Impressions en So What, al die stukken waren te horen en ze leken nog steeds actueel en urgent. Tenorsaxofonist Semmy Prinsen speelde nog een mooie vertolking van Dear Lord. Coltrane maakte ooit een spiritueel album getiteld “A Love Supreme” en dat was wat we zagen in Artishock: “A Love Supreme”!
Michiel van Ree

-------------------

 VPRO interview met Semmy Prinsen en Stormvogel

 

Zaterdag 23 september: In samenwerking met het Filmhuis is er om 19.30 uur de documentaire “Chasing Trane”,

Entree film en concert € 16,-, voor leden € 12,-.1709Chasing Trane documentary

DOCUMENTAIRE "CHASING TRANE".

Tenor- en sopraansaxofonist John Coltrane (1926-1967) is een legende, een begeesterend muzikant die met zijn onderzoekende en intense solo’s de jazz vernieuwde. In Chasing Trane vertellen onder anderen Sonny Rollins, Bill Clinton en de huidige stersaxofonist Kamasi Washington wat Coltrane zo bijzonder maakt, als muzikant en als mens. De documentaire, met bijdrages van Coltrane-biograaf Lewis Porter en criticus Ashley Kahn, volgt in grote lijnen zijn loopbaan, van beginneling in de bigband van Dizzy Gillespie (1949-1951) en de twee periodes bij trompettist Miles Davis (hij speelde in 1959 op de klassieke jazzplaat Kind of Blue) tot het oprichten van zijn eigen fameuze kwartet in 1961. Coltrane's eigen woorden, uit interviews en teksten op albumhoezen, worden gesproken door Denzel Washington. Zijn grootste ontwikkeling als saxofonist begint als hij stopt met drugs. Zijn spel, ook op de sopraansax, wordt vrijer en hij ontdekt zijn kwaliteiten als componist. Hij wordt ook steeds spiritueler, getuige het aan God opgedragen album A Love Supreme (1965). Daarna wordt zijn werk woester en mystieker. Na een Japanse tournee in 1966 bezwijkt hij op veertigjarige 1709ColtranePosterleeftijd aan leverkanker.

De film wordt herhaald op 1 oktober, 20.15 uur.


1709John Coltrane JazzCollection


TRIBUTE TO COLTRANE, aanvang concert 20.30 uur, € 12,- (niet leden) / € 9,- (leden).

Het is dit jaar 50 jaar geleden dat de Amerikaanse jazz-saxofonist John Coltrane overleed en dat is voor de vele liefhebbers, bewonderaars en volgelingen reden om zijn bestaan te herdenken en zijn muziek te vieren. Zo ook in Artishock Soest, waar de programmeur Semmy Prinsen levenslang idolaat is van Coltrane en door de jaren heen alle albums verzamelde die van hem verschenen zijn. Samen met pianist Stormvogel (ook een Coltrane-adept) organiseert Semmy Prinsen een Tribute to Coltrane op 23 september, niet toevallig de verjaardag van de legendarische saxofonist. Behalve musiceren zullen de heren de nummers inleiden met woorden gewijd aan Saint Trane.

Coltrane Community

Bezetting
: Leo Janssen - tenor & soprano sax, flute; Peter Lieberom - tenor & alto sax; Semmy Prinsen - tenor sax; Stormvogel - piano; Marco van Os - bas; Ben Schröder drums.

FPK LOGO ZWART XS