Jazz

Zaterdag 11 maart: Jazzconcert Henk Meutgeert Kwartet, aanvang 21.00 uur, entree € 12,-/9,-.

 

1703HenkMeutgeertKwartetfotoRvE


1703HenkMeutgeert4tetHenk1703HenkMeutgeert4tetTijs


1703HenkMeutgeert4tetSimon1703HenkMeutgeert4tetWouter

(foto's Ron van Ewijk)

Recensie:

Henk Meutgeert verzorgt smaakvol concert en schuwt de klassieke muziek niet

Uitgerekend in het jubileumjaar, Artishock bestaat 50 jaar, en dan ook nog in de maand waarin het jubileum extra luister moest worden bijgezet, stond een gerenommeerde muzikant uit Soest de feestvreugde te verhogen: Henk Meutgeert! De man die vooral bekendheid geniet van het Jazz Orchestra of the Concertgebouw (JOC) dat hij dirigeert, betrad nu het podium als pianist en als leider van een band in een kleine bezetting. Bij deze thuiswestrijd bleek de pianist, componist en arrangeur een trekpleister te zijn. Speciaal voor deze gelegenheid werd spreekstalmeester Cees Schrama van stal gehaald om de muzikanten de hemel in te prijzen. Tegen Schrama zei Meutgeert dat hij (Schrama) de rode draad in zijn leven is. Een optreden van de Amerikaanse pianist Horace Silver in Kampen in 1975 werd gememoreerd, de jonge ritmesectie (bas en drums) werd in het zonnetje gezet en toen werd er afgetrapt met de compositie “Birds Eye” van Rick Kiefer. Ingehouden, lyrische, meditatieve muziek. Een prachtige ballad. Met smaak gekozen. Simon Rigter die in standards als “Autumn Leaves” de tenorsax bespeelde, koos in deze ballad voor de altfluit. Na "Perdido" van Charlie Parker hoorden we een prachtige compositie van Meutgeert zelf: “Imagination”. Daarna was het de beurt aan “Bouncing with Bud” van pianist Bud Powell. Dat Meutgeert streeft naar een cocktail van jazz, klassiek en wereldmuziek, de zogenoemde synergie, was niet te missen. Hoogtepunt was een prelude van Chopin die naadloos overging in de compositie “How insensitive” van Antonio Carlos Jobim. Chopin en Jobim! Maar niet alleen Chopin, ook Mendelssohn (variations serieuses) en natuurlijk George Gershwin kwam aan bod. We hoorden “But not for me” en “It’s wonderful”. Meutgeert vertelde en doceerde en inspireerde en het publiek vond het allemaal geweldig. De jonge drummer Wouter Kuhne en de jonge bassist Tijs Klaassen maakten veel indruk. Henk Meutgeert was een uitermate geschikte, muzikaal begaafde gast om het jubileum van Artishock op smaakvolle wijze luister bij te zetten.
Michiel van Ree

dB meting: 

Jazz11mar2017

-----------------------------------------

 

Za. 11 maart, 21.00 uur:  Muzikale duizendpoot Henk Meutgeert1703Henk Meutgeert

Pianist, componist, arrangeur en bandleider Henk Meutgeert vult met zijn kwartet het podium van Artishock. Hij speelde bij de Skymasters (Big Band van de AVRO) en was vaste begeleider in het radioprogramma Swingtime dat opgenomen werd in jazzcafé Nick Vollebregt in Laren. Hij speelde met de giganten van de jazz, onder anderen Dizzy Gillespie, Freddy Hubbard en Johnny Griffin. Meer namen noemen zou een vermoeiend lange lijst opleveren. Hij richtte The Netherlands Concert Jazz band op waarin muzikanten als Ack van Rooyen, Piet Noordijk enWim Overgauw excelleerden. Nu is hij gastdirigent van het Jazz Orchestra of the Concertgebouw (JOC). Daar is hij een belangrijke bindende factor, muzikale mentor en zorgt hij voor continuïteit. Volgens Meutgeert is arrangeren een zwaar onderschatte discipline. Hij zwemt in een partiturenzee waar je u tegen zegt en dat is een onmisbare schatkamer voor een bandleider. Als keuzeheer van dat orkest zoekt hij naar muzikanten die prima van blad kunnen lezen en die ook nog eens fantastisch kunnen improviseren. Trouwe bezoekers van Artishock kunnen zich wellicht een concert van het JOC in Artishock herinneren met Benjamin Herman, Jesse van Ruller en Peter Beets als gasten. De eerste repetities van het JOC vonden plaats in Artishock. Het JOC valt vooral te bewonderen op de podia van jazztempel het Bimhuis (iedere eerste zondag van de maand) en van het Concertgebouw in Amsterdam. In het Concertgebouw werkte hij samen met iconen als Chick Corea, Toots Thielemans, George Coleman en Lee Konitz. Meutgeert streeft naar een amalgaam van jazz, klassiek en wereldmuziek waarvoor hij de term “synergie” gebruikt. En valt zo’n man dan nooit in de prijzen? Hij is de trotse ontvanger (als eerste Nederlander) van de Concertgebouw Jazzaward. In 1999 is hij op het North Sea Jazz Festival onderscheiden met de Bird Award.
1703HenkMeutgeertJazzheldOp 11 maart presenteert Henk Meutgeert zijn nieuwe kwartet met Simon Rigter op tenorsax en altfluit en de jonge honden Wouter Kuhne op drums en Thijs Klaassen op contrabas. Om repertoire zal de pianist niet verlegen zitten gezien zijn gigantische muziekbibliotheek. Tijdens het concert zal Meutgeert uitgebreid ingaan op het gekozen repertoire. Zo’n duizendpoot laten we toch niet lopen!


Bezetting
: Henk Meutgeert - piano; Simon Rigter - tenorsax en altfluit; Thijs Klaassen - contrabas; Wouter Kuhne - drums.

Jazzheld Henk Meutgeert https://goo.gl/NL5PBP

logo jazzhelden live

FPK LOGO ZWART XS