Jazz

Zaterdag 17 september: Jazzconcert Eric Ineke JazzXpress, Tribute to Dexter Gordon; aanvang 21.00 uur, entree € 12,- (leden €9,-).

 

1609EricInekeJazzXpressfotoR.v.Ewijk

 

1609E.I.JazzXpressGidon1609E.I.JazzXpressEric

 

 

 

 

 

 

 

1609E.I.JazzXpressRob1609E.I.JazzXpressMarius1609E.I.JazzXpressSjoerd

 

 (Foto's Ron van Ewijk).

 

Recensie:

Adoratie zonder imitatie bij tribute Dexter Gordon
Eric Ineke JazzXpress swingt als een trein

"De aftrap voor het nieuwe seizoen van Artishock werd verricht door de Eric Ineke JazzXpress. Het was een goed en feestelijk begin en er werd bepaald geen half werk geleverd. Maar liefst 44 jaar geleden, in 1972, toerde de toen vierentwintigjarige Eric Ineke met de toen negenenveertigjarige Dexter Gordon, grootmeester op de tenorsax. Dexter Gordon was en is het grote idool van drummer Eric Ineke en het concert was een cd-presentatie. Frank Jochemse van Radio 6 en het Nederlands Jazzarchief reikte het eerste exemplaar van de cd Dexterity uit aan bandleider Ineke. In het spontane podiuminterview vertelde Ineke honderduit en dat deed hij goed. Maar de muzikanten spraken pas echt tot de verbeelding. Veel werk van Dexter Gordon (zoals Fried bananas, the Panther en Tivoli) en af en toe een standard die op het repertoire van Gordon stond zoals Body and Soul, prachtig begeleid overigens door bassist Marius Beets. Inekes leermeester werd in muzikale zin liefdevol omarmd. Overigens mondde dit helemaal niet uit in zielloze imitatie. Adoratie zonder imitatie dus! De muzikanten stonden hun mannetje. Wat was pianist Rob van Bavel op dreef en hoe indrukwekkend was het geblazen eerbetoon van tenorsaxofonist Sjoerd Dijkhuizen. De blazers Dijkhuizen en trompettist Gidon Nunes Vaz speelden prachtige arrangementen en het spel van nestor Eric Ineke was niet onderhevig aan slijtage. Energiek, gedreven en dynamisch speelde hij meer als leider dan als begeleider. Hij is een drummer die de roffels en de breaks niet schuwt. De Eric Ineke JazzXpress was meteen op stoom, swingde als een trein en raakte nooit uitgerangeerd. Dat het laatste nummer Cheesecake Dextro Energy heette, was veelzeggend. Dit was een zeer geslaagde ouverture die alles had van een feestelijke apotheose. Daar zal de goed gevulde zaal niet anders over gedacht hebben".

Michiel van Ree

 

 -------

 

 

In september komt bandleider en drummer Eric Ineke, een oude rot met de slagkracht van een jonge hond, de boel op stelten zetten met zijn quintet. Ineke speelde samen met grootheden als Dexter Gordon (vandaar!), Barry Harris, de bebopgoeroe van het Haags conservatorium en pianist, gitarist Jimmy Raney, Piet Noordijk, de Charlie Parker van Europa, George Coleman, die nog in de band van Miles speelde, en David Liebman. Met zo’n comité van aanbeveling heb je geen promotie meer nodig, lijkt het wel. Het vijftal van Eric Ineke is verknocht aan de hardbop maar kan ook uit andere muzikale vaatjes tappen. Pianist Rob van Bavel, tenorsaxofonist Sjoerd Dijkhuizen en contrabassist Marius Beets zijn de mannen van naam in het quintet. Op trompet en flügelhorn horen we Gidon Nunes Vaz die Rik Mol moet doen vergeten. De band bestaat al zo’n jaar of tien en heeft onder andere op North Sea Jazz gestaan. Inekes ensemble heeft drie albums uitgebracht. Op het tweede album, For the love of Ivie, speelt altsaxofonist Benjamin Herman mee. De nieuwe cd, Dexternity (naar analogie van Ornithology en Dexterity van Charlie Parker) is natuurlijk een eerbetoon aan de legendarische saxofonist. Luister even, om in de stemming te komen, op Youtube naar “What is This”, een compositie van Marius Beets, en je weet wat je mist als je verhinderd bent. Acte de présence geven dus! Een jazzy kinderhand is gauw gevuld met de energieke jazz van dit quintet. Aanstekelijke swing en muzikaal meesterschap staan ons te wachten en dat vinden we helemaal niet erg.

Line up:
Gidon Nunes Vaz - trompet/flugelhorn
Sjoerd Dijkuizen - tenor/sopraansax
Rob van Bavel - piano
Marius Beets - contrabas
Eric Ineke - drums.FPK LOGO ZWART XS