Jazz

Zaterdag 18 juni: Jazzconcert BRUUT!, aanvang 22.00 uur, entree € 12,- / 9,-.

1606BRUUTRonV.E1606BRUUTMaarten

 

 

 

 


 
Zorgt BRUUT! voor een magistraal slotakkoord?

 


1606BRUUTFelix1606BRUUTThomasjpg1606BRUUTFolkert

(foto's Ron van Ewijk)

Recensie:

Concert BRUUT! in Artishock gedroomde apotheose

Artishock had dit seizoen het lekkerste voor het laatst bewaard. Vlak voor het zomerreces liet BRUUT! horen waartoe het in staat is, en dat bleek verbluffend veel te zijn. In 2014 trad het energieke viertal al op in Artishock dus we wisten wat voor vlees we in de kuip hadden.
BRUUT! was dit jaar op 18 juni nog beter dan toen. Wat op het eerste gezicht een feestelijke festivalattractie leek, bleek bij nader inzien een muzikaal hoogstandje te zijn dat ook nog eens tot publiekslieveling werd verkozen. Er zijn maar weinig muzikanten die dat klaarspelen. In Theatraal opzicht heeft de podiumact van BRUUT! duidelijk aan kracht gewonnen. Theatrale effecten door verrassende stiltes en prachtige syncopische accenten maakten van het optreden van deze band een soort muzikale circusact, een muzikale hogedrukketel. Deze band kan schmieren, “tongue in cheek” spelen, schuwt het grote gebaar niet en lijkt op een grappige, bijna clowneske manier serieus genomen te willen worden. Wat speelde BRUUT! toch strak, swingend en baldadig! De ene keer hoor je onvervalste popmuziek zoals Deep Purple die maakte, en dan weer klonk er jazz in de beste traditie van de bebop. BRUUT! bespeelde het publiek doordat het spelplezier er bij de muzikanten vanaf droop. Het leek wel een cursus “hoe speel je een zaal plat” in één bedrijf. Zonder de andere muzikanten tekort te doen, moet gezegd worden dat saxofonist Maarten Hogenhuis zich wel erg stormachtig ontwikkeld heeft. Maar ook de “orgelman” Folkert Oosterbeek op zijn hammond kon er wat van. BRUUT! speelde bekend werk van de drie cd’s die ze uitbrachten en trakteerde het publiek op nieuw werk dat bedoeld is voor de cd die in 2017 moet uitkomen. Naar die cd zal reikhalzend worden uitgezien. Het concert eindigde met een staande ovatie en twee fantastische toegiften van een band die er zelf ook geen genoeg van kon krijgen. Het was een geweldige apotheose en dan lijkt opeens niets meer onmogelijk. Van BRUUT! gaan we vast nog veel meer horen.
Michiel van Ree

---------------------

Op 18 juni is er het laatste concert van deze jaargang in Artishock en wat voor een concert! Het vorige concert van BRUUT! in Artishock heette met recht een topconcert. Een kort citaat uit de recensie van toen. “Het jonge viertal BRUUT! verstaat de kunst om te entertainen zonder de muzikale integriteit te grabbel te gooien. BRUUT! wil graag publiekslieveling zijn, maar verloochent daarmee niet het muzikale land van herkomst: de hoogvlakte van de jazzmuziek!” Dat wekt hoge verwachtingen voor het concert in juni. BRUUT! swingt hard, is kleurrijk, lekker ongepolijst en dansbaar en toegankelijk. Deze originele en energieke band kan als geen ander alle remmen los gooien en tot ontbranding komen. Niet voor niets heet het tweede album “Fire”! Het derde album “Mad Pack” kwam uit in 2015 en er is een nieuw album gepland voor het voorjaar van 2017. Bijzonder is natuurlijk de combinatie van hammondorgel en saxofoon. Jimmy Smith en Charlie Parker revisited? Hammondorganist Folkert Oosterbeek en saxofonist Maarten Hoogenhuis trekken de aandacht, dat is zeker. Hoogenhuis hoort inmiddels thuis in de eredivisie van de Nederlands blazers. Maar ook bassist Thomas Rolff en drummer Felix 1606 BRUUTzw door Janneke Michels.jpgSchlarmann zijn muzikanten van de bovenste plank. “Gepeperde powerjazz die de sfeer oproept van Tarantinofilms, westerns en tweedehands vinyl”, lezen we op de site van het Bimhuis. Het zijn jongens die lak hebben aan de formaliteiten en omgangsvormen in de jazzwereld. In hun nummers hoor je sappige boogaloo (Latin soul uit de jaren 60 van de vorige eeuw) en vlezige rhythm and blues opklinken. De band is inmiddels behoorlijk in trek in het buitenland. Wie aan “bruut” denkt, denkt aan beestachtig, gewelddadig, ruw en woest. Ruwe bolster, blanke pit. Er staat ons magistraal, muzikaal geweld te wachten van vier crimineel goede muzikanten. Zorg dat je erbij bent bij dat slotakkoord van BRUUT! in Artishock!


‘BRUUT! is een brutaal gezelschap dat lak heeft aan formaliteiten en omgangsvormen in de jazzwereld. In de compacte nummers klinkt sappige boogaloo en vlezige rhytm & blues. BRUUT! perst ze in moddervette jazz’ (de Volkskrant).

Bezetting: Maarten Hogenhuis - altsax; Folkert Oosterbeek - hammond; Thomas Rolff - bas, Felix Schlarmann - drums.

http://www.bruutmusic.com/

- Radio 6 Soul & Jazz Awards
- DWDD 

(foto's Boudewijn Rolff, Max Baggerman en Janneke Michels).

FPK LOGO ZWART XS