Jazz

Zaterdag 21 juni: Jazzconcert Casey's Tenor Madness in Openluchttheater Cabrio, entree €18,50.
Het Openluchttheater ligt aan de Soesterbergsestraat 140, Soest.

In samenwerking met Openluchttheater Cabrio presenteert Jazzpodium Artishock Casey's Tenor Madness.

1406CabrioTheLocals1406CabrioCaseysTenorMadness.2

Hierbij de link naar alle foto's die ook naar Cabrio gegaan zijn.

Recensie:

Genoeg te genieten bij Casey’s Tenor Madness in Cabrio

Bij de vorige editie van het slotconcert van jazzpodium Artishock in het openluchttheater Cabrio (wat een schitterende locatie!) werd de midzomernachtdroom van de zonnewende wreed verstoord door de weergoden, want de regen kwam toen met bakken uit de hemel op de langste dag van het jaar. Desondanks kreeg het Surinaamse Fra Fra Sound het publiek aan het dansen! Dit jaar waren de weersomstandigheden een stuk gunstiger, maar van dansen is het niet gekomen. Het format van de avond leek goed doordacht: de aanstekelijke souljazz en hardbop van de Locals, de huisband van Artishock, in het voorprogramma, dan hoofdact Casey’s Tenor Madness als publiekstrekker en tot slot DJ Play it again Sem met zijn obscure en minder obscure 78-toerenplaten. Overigens moet zo’n dj dan wel op het podium verschijnen, want anders denkt het publiek dat het feest ten einde is. Casey’s Tenor Madness, een zevenmansband rond de sympathieke presentator-muzikant Cees Schrama, maakte een geanimeerde reis langs de hoogtepunten uit de geschiedenis van de jazz, maar vertrouwde toch voornamelijk op de automatische piloot. Niets ten nadele van routine natuurlijk, we kunnen niet zonder, maar om in hogere sferen te komen, is er meer nodig, bezieling wellicht. Toch viel er veel te genieten. Het musiceren leek voor Cees Schrama achter zijn hammondorgel de ultieme verjongingskuur. Tweemaal daags dat elixer lijkt voor de muzikant en zijn gehoor een zegen. De vitaliserende kracht van de muziek! En niet alleen de orgelman ging ongenadig tekeer, maar ook de blazers Alexander Beets en Hans Dulfer op tenorsaxofoon en contrabassist Eric Barkman grossierden in muzikaal geweld. De derde “maffe” tenorist Boris van der Lek liet verstek gaan omdat hij moest afzwemmen aldus Schrama. Hij werd kundig vervangen door Rik van de Bergh op baritonsaxofoon. Toch maakte Hans Dulfer de meeste indruk met zijn ingetogen vertolking van de ballad Body and Soul. Opmerkelijk! En verder? De band opende met Take the “A” Train van Duke Ellington en speelde stukken van Sonny Rollins zoals Doxy en St. Thomas, een stuk van Nat Adderley en Perdido van altsaxofoonvirtuoos Charlie Parker. Mooi materiaal, maar de dansvloer bleef leeg en dat was jammer. Jazzpodium Artishock heeft een fraai seizoen met hoogtepunten als Bruut, Miguel Rodriguez, Windkracht 7 en het Ben van der Dungen Quartet op waardige wijze afgesloten.
Michiel van Ree

  

1406CeesSchrama

 Jazz van de bovenste plank voor een zinderend dansfeest met Casey's Tenor Madness! 

Tenorsaxofonisten Alexander Beets, Hans Dulfer en Boris van der Lek zullen de strijd met elkaar aanbinden als muzikale frontsoldaten. De zevenmans-formatie van Schrama zal zich in Cabrio vol verve storten op het volvette repertoire van de jazzstandards. We worden vast en zeker vermaakt en gek gemaakt met rhythm & blues, soul, funk, jazz en gospel, kortom met een in hoge mate dansbaar amalgaam van zomerse, zuidelijke klanken van de bovenste planken. Als het weer meezit in juni, is het feest compleet!

Cees Schrama is een pianist en organist die ook als presentator (Van Tros Sesjun onder andere) en1406CaseysTenorMadness producer enorme bekendheid verworven heeft. Op de megahit Venus van Shocking Blue met de oogverblindende Mariska Veres als zangeres bediende Cees Schrama het orgel. Zijn favoriete jazzcompositie is “Organ Grinder’s Swing” van wie anders dan Jimmy Smith, de legendarische organist op zijn hammond die het nummer uitvoerde met gitarist Kenny Burrell. Een andere inspiratiebron van Schrama is Booker T & the MG’s van het beroemde soullabel Stax (Southern soul en Memphis soul) die bekend werd van hits als “Green Onions” en “Time is Tight”. Schrama’s orgie op het orgel en de piano gaat gepaard met de Tenor Madness die zijn oorsprong moet hebben in de gelijknamige lp van het Sonny Rollins Quartet uit 1956. De tenorbattle van toen was er één tussen Rollins en John Coltrane. In de band van Schrama alias Casey moeten de tenorsaxofonisten Alexander Beets, Hans Dulfer en Boris van der Lek de muzikale strijd met elkaar aanbinden  door een akelig grote scheur op te zetten. Dat scheuren kunnen we met een gerust hart overlaten aan deze drie musketiers.

Bezetting: Cees Schrama - hammond; Alexander Beets, Hans Dulfer en Boris van der Lek - tenorsax; Eric Barkman - contrabas; Lodewijk Bouwens - vibrafoon; Gijs Dijkhuizen - drums.

(foto Cees Schrama door Hans Speekenbrink; foto Casey's TM door Herman Rensenbrink).


Informatie Openluchttheater Cabrio: http://www.openluchttheatersoest.nl/

Kaartverkoop:
www.openluchttheatersoest.nl of bij de VVV in Soest en vanaf drie kwartier voor aanvang aan de kassa van het theater. (Bij online boeking worden servicekosten berekend).

Programma:
19.30 uur  Theater en kassa open
20.00 uur  Voorprogramma met The Locals
21.00 uur  Pauze met DJ Play it again Sem
21.30 uur  Concert met Casey's Tenor Madness
22.45 uur  Afterparty met DJ Play it again Sem.


Take the A-Train
Lester Leaps In
Georgia on my Mind
Live in Nijmegen
Calypso

http://www.maxanter.com/caseys-tenor-madness.html

Voorprogramma met The Locals

Wie sfeerverhogende muzikanten voor zijn etablissement zoekt, komt vanzelf terecht bij de “Locals”. De “Locals” zijn een sextet1406Locals cd One MoreTime met drie blazers en een ritmesectie bestaande uit bas, drums en piano. Hun thuisbasis is Soest waar ze in de jazzclub Artishock al jaren graag geziene en gehoorde gasten zijn. Ze voelen zich als een vis in het water in een dranklokaal of jazzcafé waar ze voor goede, swingende muziek zorgen die prima past in een gezellige ambiance. Ze schrijven geen eigen nummers, maar putten het leeuwendeel van hun repertoire uit de naoorlogse Amerikaanse jazz; stukken als “Moanin” van Art Blakey, feestelijke blues, en “Juicy Lucy”, verfijnde bop van Horace Silver waarin de blazers alle ruimte krijgen om de luisteraar te betoveren. Ook composities van Kenny Dorham, John Coltrane, Thelonious Monk en Miles Davis staan op het repertoire. Toegankelijke jazz dus die het publiek in een euforische stemming kan brengen. Geen “music for the millions”, maar ook geen muziek voor de elite. De bezetting: Semmy Prinsen (tenorsax), David Aguiar (tenorsax), Job Helmers (baritonsax), Arthur Rombouts (piano), Marco van Os (bas), Jasper van der Wilden (drums). Helmers kan heerlijk scheuren in het bebopidioom; Aguiar is een avontuurlijke blazer en Prinsen moet het hebben van fraaie melodische lijnen.
Kom en kom erachter dat de spontaniteit van de vrije improvisatie van het inmiddels klassiek geworden jazzrepertoire nog onverminderd tot de verbeelding spreekt!

DJ 'Play it again Sem'

Semmy Prinsen, tenorsaxofonist, bekend van Artishock en jazz in Soest, is ook actief als 'DJ Play it again Sem'. 1406DJSem.BakfietsMet originele draaitafels uit de veertiger jaren, o.a. op een bakfiets uit dezelfde tijd, laat hij 78-toerenplaten horen. Deze platen duren nooit langer dan drie minuten en hebben, medio vorige eeuw, de jazz naar Europa gebracht. Grote namen als Billie Holiday, Charlie Parker en Louis Armstrong zijn zo voor een groot publiek toegankelijk geworden.
DJ Play it again Sem put bij het draaien uit zijn eigen omvangrijke platencollectie, zowel jazz als populaire muziek. Muziek om naar te luisteren en heerlijk op te dansen!

FPK LOGO-ZWART-XS