Jazz

JAZZCONCERT Stormvogel S5

Zaterdag 17 september, aanvang 20.30 uur, entree € 15,- / 10,-.

ft. Twan van Gerven & Thijs van Otterloo

Jazz aan de Amer.

 

Foto's en recensie:

2209S5Band.1

2209S5StormDave2209S5Thijs.12209S5Storm.12209S5Twan.22209S5Band.22209S5ThijsOnno2209S5Storm.22209S5OnnoThijsDave2209S5Twan.42209S5Thijs.22209S5Onno.32209S5David.2

2209S5Twan.32209S5Thijs.32209S5Onno.22209S5David.1

(foto's pr Jazz).

 

Recensie:

Stormvogelshow in Artishock

De Baarnse toetsenist Stormvogel kwam met een vijfmansformatie op 17 september in Artishock een muzikale voorstelling geven. Het concert begon subtiel met een stuk opgedragen aan een vriend en de compositie Awakenings! Fraai! Stormvogel wilde het eerste deel vooral fusion laten horen. Een amalgaam van jazz en rock!
De bandleider kondigde Twan van Gerven aan als een gitarist uit de buitencategorie die kan wedijveren met groten als Eef Aalbers en Peter Tiehuis! Dat klopte! Ook de andere begeleiders stonden hun mannetje. Uitstekende muzikanten allemaal! Drummer Onno Witte leek een belangrijke rol te spelen in de ritmisch uitdagende stukken met complexe maatsoorten. Aanvankelijk had de decibellenmeter het niet zwaar te verduren.
Na de pauze werden er wat bakens verzet. Het geluid werd wel erg massief en de composities konden alleen bij vlagen de aandacht vasthouden. Het Drakenburger (Brandenburger) Concerto van vlak voor de pauze en erna leek een indirecte verwijzing naar Bach. Bach en Stormvogel als muzikanten van hetzelfde kaliber? De geluidseffecten van Stormvogel waren toch vooral effectbejag en zijn "poëtische” bijdragen verdienden geen applaus. Stormvogel ontpopte zich steeds meer als een muzikale poseur. Was hier sprake van schaamteloos exhibitionisme? In ieder geval riep het concert gemengde gevoelens op. Steeds viel op hoe goed de bandleden op elkaar ingespeeld waren en vooral als gitarist Twan van Gerven aanzette voor een solo, werd de geest vaardig over de muzikanten.
Ongetwijfeld hebben velen zich vermaakt met het concert. Maar de makke van het concert was wellicht toch het gebrek aan bescheidenheid van de bandleider. Hij leek de kink in zijn eigen kabel. Alsof hij vooral zichzelf in de weg zat! Niks 'less is more'! Muzikale grootspraak eerder! De grote Stormvogelshow was iets te veel van het goede en daarmee werd de bandnaam S5 als verwijzing naar muzikale gekte in ieder geval treffend gethematiseerd!

Michiel van Ree

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

JAZZCONCERT Stormvogel S5

Zaterdag 17 september, aanvang 20.30 uur, entree € 15,- / 10,-.

ft. Twan van Gerven & Thijs van Otterloo

Jazz aan de Amer.

2209Stormvogel S5 foto Peter Putters

Op deze avond strijkt de veelzijdige dichter/pianist Stormvogel met zijn kwintet S5 neer in Artishock Soest, voor een concert onder de noemer 'Jazz aan de Amer'.
Daarbij nodigt hij topspelers uit de regio om de limieten van het genre op te zoeken en deze waar nodig te verleggen.
Jazz aan de Amer’ is een initiatief van de Baarnse schrijver/pianist en concertorganisator Stormvogel, teneinde de krachten te bundelen op het gebied van promotie van jazz en geïmproviseerde muziek in midden-Nederland.
Stormvogel begon met de organisatie van jazzconcerten aan de Eem in 2003. Zo ontstond een Eemlandse jazzbeweging met hofjes in Baarn, Soest, Amersfoort, maar ook Hilversum, Loosdrecht en zelfs Tienhoven. Tijdens Festival de Muzen (2006-2013) traden de regionale topmusici gezamenlijk op onder de vlag 'Jazz aan de Amer'. Van 2010 t/m 2013 was Jazz aan de Amer de promotionele opmaat naar festival Amersfoort Jazz.
In 2020 is Jazz aan de Amer nieuw leven ingeblazen. Er wordt samenwerking gezocht met diverse artiesten, organisaties, media, podia en festivals in Gooi & Eemland (en Provincie Utrecht) om jazz in de regio te promoten.

"Een optreden van Stormvogel, in welke hoedanigheid dan ook, is altijd een belevenis”, aldus Laurent Sprooten van ProgJazz.nl


Bezetting: Stormvogel - piano, synthesizers; David de Marez Oyens - basgitaar; Onno Witte - drums, percussie; 
Twan van Gerven - gitaar; Thijs van Otterloo - saxofoon.



(foto Peter Putters).