Jazz

Jazzconcert TEUS NOBEL  'LIBERTY GROUP'

Zaterdag 18 juni, aanvang 20.30 uur, entree € 15,- / 10,-.

Concertfoto's:
(Ron van Ewijk)

2206TeusNobelLGband1

2206TeusNobelLGTeus12206TeusNobelLGAlexander12206TeusNobelLGJeroen12206TeusNobelLGTuur12206TeusNobelLGTeus22206TeusNobelLGTeus32206TeusNobelLGAlexander22206TeusNobelLGJeroen22206TeusNobelLGTuur22206TeusNobelLGTeus42206TeusNobelLGTeus52206TeusNobelLGband2

 

Recensie:

Steengoed fundament bij Liberty Group van Teus Nobel

Eindelijk kon de Liberty Group van trompettist en bugelspeler Teus Nobel een cd-presentatie verzorgen van het in 2021 uitgekomen album "Pleasure is the Measure”. Het album werd live opgenomen in Paradox in Tilburg. Het voelde als een huiskamerconcert zoals Nobel zelf al zei. De zaal was bij Artishock maar net voor de helft gevuld op 18 juni, maar dat deerde de muzikanten geenszins. We hoorden louter eigen composities. Hulde! Tegelijkertijd het besef dat het componeren van onvergetelijke muziek razend moeilijk is.
Het fundament van de band, bestaande uit contrabassist Jeroen Vierdag en slagwerker Tuur Moens was steengoed. Eén van de bezoekers zag in Vierdag de Nederlandse Christian Mc Bride! En Tuur Moens was een soort swingende cheerleader van formaat. Een openbaring! Wat een heerlijke, speelse, soms zelfs baldadige muzikant die op licht clowneske wijze de passie preekt! Virtuoos, subtiel en lichtvoetig! Eén van de mooiste stukken van de avond, "Comboio”, bleek een compositie van de hand van Moens. We hoorden bedachtzame muziek met grote dynamische verschillen. De muziek was wonderlijk genoeg zowel opzwepend als lyrisch en meditatief. Soms kwam de muzikale voortgang op gedurfde wijze bijna tot stilstand waardoor de resterende noten ertoe deden. Het vierde stuk van het concert startte met een prachtig piano-intro. Bijna schoorvoetend sloten bas en drums aan. Nobel maakte vooral indruk met zijn prachtige geluid op de bugel. Ack van Rooyen zou blij geweest zijn met hem. Ondanks het hoge muzikale niveau van de muzikanten kon de muziek niet altijd de aandacht vasthouden. Waar dat aan ligt? Was de muziek te strak gecomponeerd en gearrangeerd? Pianist Alexander van Popta was bepaald geen doorsnee pianist. Klassieke invloeden (Debussy en Ravel?) vermengden zich met een meer jazzy stijl.
De band kreeg een staande ovatie van een klein maar fijn publiek en speelde de afgesmeekte toegift. Zo'n band gun je een bomvolle zaal.

Michiel van Ree

---------------------

 

 

 

 LogoArtishock 55 stempel zwart schaduw

2206TeusNobelDufotojpgNa de release van hun studioalbum Journey Of Man in 2019 speelde jazztrompettist en Edison-winnaar Teus Nobel liefst een twintigtal concerten met deze jazzformatie, de Liberty Group. Het zorgde voor een dermate ingespeelde formatie dat de Volkskrant na een concert in het Amsterdamse Bimhuis zelfs repte over 'een van de fijnste belevingen die een liefhebber van live jazz zich maar kan wensen' (5-sterren). De formatie begon te schrijven aan nieuw repertoire en nam in juni 2021 een album op voor live publiek: Pleasure Is The Measure.
Ook deze opname concerten konden de pers bekoren; 'Teus Nobel | Liberty Group gaat een gouden toekomst tegemoet', aldus Jazzenzo.

2206TeusNobelPosterTeus Nobel (trompet en bugel) won in 2020 een Edison voor zijn album "Saudade”. Hij studeerde aan Codarts in Rotterdam, eerst klassiek en daarna jazz, waar hij les kreeg van Jarmo Hoogendijk; een betere muzikale mentor kun je je niet wensen! Teus speelde onder andere in de band van Caro Emerald en in The Kyteman Orchestra. Ook speelde hij met de Belgische pianovirtuoos Jef Neve en met het Jazz Orchestra of the Concertgebouw.
De Volkskrant gaf maar liefst 5 sterren voor het concert van de Teus Nobel Liberty Group in het Amsterdamse Bimhuis in het voorjaar van 2019. Eureka! Het in Paradox in Tilburg opgenomen livealbum "Pleasure is the Measure” dateert uit 2021. Het lijkt erop dat Teus Nobel met dit album definitief is doorgebroken. De Amerikaanse trompettist Christian Scott is lovend over Nobel! "Teus Nobel is one of those once-in-a-generation guys that bring it ALL to the table"- Christian Scott (US).Nobel wordt ook wel vergeleken met Christian Scott. Ze zijn ongeveer even oud. Christian Scott noemt Miles Davis als zijn grootste inspiratiebron.
Nobel noemt zijn huidige kwartet zijn beste bandje ooit. Het speelplezier moet ervan afspatten! Opvallend is dat de lyrische toonzetting is ingebed in een muzikale context van stevige swing. Luister naar de compositie 'Merino’ (een compositie van pianist Alexander van Popta) van het laatste album! Het is een prachtig, elegant en lyrisch stuk met Nobel op de bugel. Stemmingsmuziek! Bassist Jeroen Vierdag kennen we vooral van de turbulente band The Ploctones met gitarist Anton Goudsmit op gitaar. Vierdag tekent voor de compositie 'Bobbypump’ van het laatste album. De Vlaamse drummer Tuur Moens, die ook componeert, completeert het kwartet. We hopen op een 5-sterrenconcert bij Artishock! Noblesse oblige!

 

Bezetting: Teus Nobel (trompet, flugelhorn); Alexander van Popta (piano); Jeroen Vierdag (contrabas); Tuur Moens (drums).

2206TeusNobelrecensies2206Teus NobelLiberty Group live

(foto: Dufoto).

album trailer