Jazz

 Round Midnight Orchestra, feat. DEBORAH CARTERLogoArtishock 55 stempel zwart schaduw

Zaterdag 21 mei, aanvang 20.30 uur, entree € 15,- / 10,-.

Concertfoto's

2205RoundMidnightband1

2205RoundMidnightDeborah12205RoundMidnightEllister12205RoundMidnightDaan12205RoundMidnightSebastiaan12205RoundMidnightband22205RoundMidnightDeborah22205RoundMidnightEllister22205RoundMidnightDaan22205RoundMidnightSebastiaan22205RoundMidnightTim12205RoundMidnightDeborah42205RoundMidnightSteve12205RoundMidnightband32205RoundMidnightEllister32205RoundMidnightSebastiaan32205RoundMidnightDaan32205RoundMidnightDeborah32205RoundMidnightband4

 

 

Recensie:

Heerlijke audiotour door jazzhistorie bij Artishock
Bejubeld concert Round Midnight Orchestra

Het Round Midnight Orchestra met de Amerikaanse zangeres Deborah Carter heeft muzikale vrienden gemaakt op 21 mei bij Artishock. De band liet zich bepaald niet van de wijs brengen door het wegvallen van maar liefst drie saxofonisten. Aan de piepjonge tenorsaxofonist Daan Kluwer (Ben van den Dungen is zijn leraar) de schone taak de saxofoonmuskettiers stijlvol te vervangen. Dat deed hij met verve! Samen met Ellister van der Molen op trompet en bugel was hij verantwoordelijk voor de prachtige uitvoering van de blazersarrangementen. Bassist Steve Zwanink verving Marius Beets naar behoren. De jonkies deden het prima want naast Daan Kluwer speelden pianist Sebastiaan van Bavel en drummer Tim Hennekes zich in de kijker. In het tweede nummer, 'Mood Indigo’ van Duke Ellington, hoorden we een stukje stridepiano à la Fats Waller! Prachtig! In 'What a little moonlight can do’, dat vaak gezongen werd door Billie Holiday, leefde Van Bavel zich in in de rol van Oscar Peterson. Weer prachtig!
Zangeres Deborah Carter gidste zingend en vertellend de luisteraar door de levens van iconische zangeressen als Ella Fitzgerald, Sarah Vaughn, Billie Holiday en Nina Simone. Ze legde uit hoe de tekst de zangeressen soms op het lijf geschreven was. Ze noemde de blues het geheime ingrediënt van de jazz. De bomvolle zaal liet zich gaandeweg steeds meer meeslepen door nummers als ‘I loves you Porgy’, ‘My baby just cares for me’, 'Lover man’ en 'Sweet Georgia Brown’. Allemaal muziek die in het collectieve geheugen ligt opgeslagen. Het was alsof we al luisterend werden rondgeleid door het pantheon van de jazz, waar een ode aan de goden van weleer luister werd bijgezet. Artishock transformeerde in de "Cotton Club” en het publiek nam welwillend plaats in de muzikale tijdmachine. Deborah Carter was goed op dreef, bijvoorbeeld in 'When you're smiling, the whole world smiles with you’ van Louis Armstrong. Een staande ovatie was de bevestiging van een heerlijke audiotour door de jazzhistorie!

Michiel van Ree

----------------------

 

Eerbetoon aan de Grand Ladies of Swing: Ella Fitzgerald, Sarah Vaughn, Billie Holiday en Nina Simone! Iconische zangeressen die songs uit het Great American Songbook op het muzikale menu van de liefhebbers hebben gezet. Onvergetelijke stemmen van weleer. In een tijd dat bij ons de nachtclubs een marginaal bestaan leiden, staat bij Artishock de beroemdste nachtclub van New York centraal: "The Cotton Club”. Een Small Big Band met Deborah Carter gaat ons in sferen van weleer brengen door ons de grote hits uit dit tijdperk voor te schotelen!

Zangeres Deborah Carter (één van de meest dynamische zangeressen in de jazzwereld), behoort tot de top van de Nederlandse jazzscene.  Evenveel plezier kunnen we beleven aan de andere muzikanten. Trompettist Ellister van der Molen heeft door haar lyrische lijnen een plek verworven in het Europese jazzlandschap. Van Bavel won het Prinses Christina Concours in de categorie Jazz én Klassiek en was als Young VIP te gast bij Artishock. De jonge drummer Tim Hennekes tenslotte studeerde aan het conservatorium in Amsterdam en maakt deel uit van het Idema/Serierse Quartet dat bij Artishock in oktober een optreden verzorgde. Hennekes won in 2018 de Keep an Eye Outstanding Talent Award. Een prijs voor het meest uitzonderlijke talent van het Young Metropole Orchestra. Het geblaf van deze jonge honden mag dus gehoord worden. Wij verheugen ons op een concert met ijzersterke songs zoals "My Baby Just Cares For Me” en "What a Difference a Day Makes” dat zo fraai werd vertolkt door Jamie Cullum.


Bezetting
Deborah Carter - zang
Ellister v/d Molen - trompet
Daan Kluwer - tenorsax
Sebastiaan van Bavel - piano
Steve Zwanink - bas
Tim Hennekes - drums.