Programma

  
 ZA 20 APR Jazzconcert: Sjoerd Dijkhuizen Quartet
  "A Swingin' Affair". Toegankelijke hardbop.
 ZAAL OPEN  20:00 uur
 AANVANG  20:30 uur   
 ENTREE  € 15,00  
 LEDEN  € 10,00 


Concertfoto's zaterdag 20 april '24:

(foto's Ron van Ewijk).

2404SjoerdDijkhuizen4tetband 2404SjoerdDijkhuizen4tetSjoerd12404SjoerdDijkhuizen4tetFrans22404SjoerdDijkhuizen4tetErik12404SjoerdDijkhuizen4tetJuraj22404SjoerdDijkhuizen4tetFrans12404SjoerdDijkhuizen4tetErik22404SjoerdDijkhuizen4tetSjoerd3


Recensie

Sjoerd Dijkhuizen Quartet
Geen verrassend repertoire, wel een verrassend goed concert

Bij het Sjoerd Dijkhuizen Quartet staat de liefde voor de jazztraditie centraal en het concert in Artishock op 20 april was dan ook een hartverwarmende ode aan blazers zoals Hank Mobley en Jimmy Heath en vele anderen.
Het concert werd geopend met ‘This I Dig Of You’ van Mobley van de lp Soulstation uit 1960. Een steengoed begin! Drummer Eric Ineke vertolkte de rol van Art Blakey met verve. Ook bassist Frans van Geest maakt indruk met een dienende en toch toonaangevende rol. Heerlijk stuwend basspel! Van pianist Juraj Stanik ging dezelfde muzikale aantrekkingskracht uit. Een hecht team! Een sterk collectief in een muziekgenre dat doorgaans meer oog heeft voor solisten. Na het stormachtige begin hoorden we ‘Embraceable You’ van George Gershwin zodat de gemoederen weer konden bedaren met een ballad. Het publiek genoot volop van stukken zoals ‘Juicy Lucy’ van Horace Silver en ‘Gingerbread Boy’ van Jimmy Heath uit 1964.
De zaal was goed gevuld en de band was één en al routine in de positieve zin van het woord. Sjoerd Dijkhuizen speelt fraaie, lang uitgesponnen lyrische melodische lijnen die bij vlagen virtuoos waren maar toch zeer toegankelijk klonken. Het concert eindigde met ‘Speak Low’ van Kurt Weill. Een onstuimig en luidruchtig slotakkoord als apotheose! Wat een intensiteit! We waren ‘oorgetuige’ van pure muzikale acrobatiek. Er werd op hoog niveau gemusiceerd. Het Sjoerd Dijkhuizen Quartet wil het graag bij het oude en vertrouwde houden maar speelde toch regelmatig de sterren van de hemel. De luisteraars zullen niet verrast zijn door het repertoire van standards, maar toch hoorden ze een verrassend goed concert!

Michiel van Ree

------------------------------ 

“ A Swingin’ Affair “

2404SjoerdSjoerd Dijkhuizen Quartet eert op deze speciale avond in Artishock de muziek van de grote tenorsaxofonisten uit de Jazz muziek.
Blues. Puur. Soul. Swing. Rauw. Melodieus. Één!

De basis van Sjoerd's speelstijl is geworteld in de traditie van de grote jaren 50 saxofonisten als Hank Mobley, Sonny Stitt en Zoot Sims. Zijn uitmuntende instrumentbeheersing, alsmede groot gevoel voor rust en ruimtelijkheid zorgen er voor dat zijn lyrische spel goed tot uiting komt. Dit maakt Sjoerd een veel gevraagd solist bij diverse (big)bands.
Sjoerd Dijkhuizen is een zeer getalenteerde en verfijnde saxofonist die al het podium deelde met giganten als Johnny Griffin, de Engelse saxofonist Chris Potter en George Fame. Van hem hoeven we geen trendy, modieuze, hippe “shit” te verwachten, maar dat mag de pret niet drukken want deze leerling van Ferdinand Povel heeft zo veel in zijn mars dat hij wellicht zijn leermeester weet te overtreffen. Hij bewandelt reeds lang gebaande paden met zo veel klasse dat de muziek verfrissend en verrassend urgent blijft klinken. Laat hem stukken van Dexter Gordon en al die anderen spelen en je geniet met volle teugen van de man die heel veel kan. Hij is een expressieve, lyrische maar ook vette en bovenal inventieve blazer die meeslepende partijen ten gehore brengt.

(foto Ron van Ewijk).

 

2404SjoerdErikIneke Bezetting:

Sjoerd Dijkhuizen - tenorsax
Juraj Stanik - piano
Frans van Geest - bas
Erik Ineke - drums .