Programma

Jazzconcert Francien van Tuinen & Anton Goudsmit

 Zaterdag 21 oktober, aanvang 20.30 uur, entree € 15- / 10,-.

 

Concertfoto's:

2310FrancienAnton.1


2310FrancienAnton.22310FrancienAnton.32310FrancienAnton.42310FrancienAnton.52310FrancienAnton.62310FrancienAnton.7

(Foto's Ron van Ewijk).

 

Recensie:

Ingetogen, lyrische muziek waarvan je geen noot wil missen
Fraaie Nederlandstalige teksten van Van Tuinen

De gitarist die bekend staat om zijn turbulente muzikale bijdragen deelt opeens het podium met een zangeres. Als liefhebber van de muziek van gitarist Anton Goudsmit heb je hooggespannen verwachtingen zonder te weten hoe zoiets uitpakt. Kan Goudsmit zich ‘schikken’ in de rol van begeleider van zangeres Francien van Tuinen?
De gitarist en de zangeres kregen op 21 oktober in Artishock bijzonder veel bijval. Met eigen stukken maar ook met werk van anderen wisten ze de harten van het publiek in de stampvolle zaal te winnen. Anton Goudmit ontpopte zich als een lichtvoetige, subtiele, speelse en technisch begaafde begeleider hoewel geen van beide muzikanten een louter dienende, ondergeschikte rol vervulde. Van Tuinen zong prachtig en niet gepolijst maar maakte ook indruk met haar Nederlandse hertalingen. Treedt ze in de voetsporen van Jan Rot?
Het openingsnummer was de compositie ‘Lawns’ van de op 17 oktober dit jaar overleden pianiste Carla Bley. Van Tuinen maakte er ‘Gras’ van en dat leverde een fraaie tekst op en even fraaie muziek. Op dezelfde manier werd ‘Tenderly’ (Chet Baker voerde het uit) hertaald dat nu ‘Teder licht’ ging heten. Ingetogen, lyrische muziek waarvan je geen noot wil missen! Jazz met een Nederlandse tekst? Het was een openbaring. ‘Strange Meeting’ van gitarist Bill Frisell werd ‘Een beetje vreemd’, een prachtig melancholiek stuk. En toen kwam het schitterende ‘De sprong, o romantiek der hazen’. Tekst en muziek van pianist Misha Mengelberg. Pianist Ruben Hein voerde het uit en hij was zeker niet de enige. Bizarre en enigszins archaïsche tekst. Dit stuk paste heel goed in het programma. Ook ‘In mijn tuin is plek voor elk gewas’, een schitterend diversiteitsliedje van de hand van Francien van Tuinen klonk als hemelse muziek in de oren. Zo’n liedje moet meedingen naar de Annie MG Schmidtprijs! Kanshebber!
Het concert werd afgesloten met het sentimentele maar prachtige ‘Moonriver’. Een hoogtepunt! De toegift ‘Surfer Girl’ (Beach Boys? Brian Wilson?) was opnieuw een pareltje. Wat een prachtig concert was het. En dat met slechts twee muzikanten op het podium!


Michiel van Ree

------

 

2310Francien AntonPosterHet komt niet vaak voor dat we een duo mogen ontvangen op ons podium, maar met dit duo wordt het podium heus wel gevuld!
Tegenwoordig treedt Van Tuinen voornamelijk op met haar nieuwe band 'Tripod', bestaande uit Jasper Blom, Jeroen Vierdag en Joost Patocka, maar vanavond dus in een andere bezetting!

In 2016 was er bij Artishock een gedenkwaardig concert van zangeres Francien van Tuinen met Jeroen Vierdag op contrabas en Reinier Baas op gitaar. Van Tuinen werd de Joni Mitchell van de lage landen genoemd. Nog langer geleden speelde Van Tuinen in een band met topgitarist Jesse van Ruller, pianist Harmen Fraanje, bassist Clemens van der Feen en drummer Joost Patocka. Avontuurlijke muzikanten!

En nu is het dan de beurt aan topgitarist Anton Goudsmit om met Francien van Tuinen een spannend muzikaal duo te vormen. Variatie op ‘Tripod’? Tripod is de nieuwe band van Van Tuinen met saxofonist Jasper Blom, bassist Jeroen Vierdag en drummer Joost Patocka. Geen piano of gitaar in die band! Speelt het duo het repertoire van Tripod?

Anton Goudsmit is een grote muzikale magneet. We kennen hem van de Ploctones, Estafest en Montis, Goudsmit en Directie, stuk voor stuk bijzondere bands. Het beste concert van het afgelopen seizoen bij Artishock was wellicht van Goudsmits Ton Petit. “De muzikanten leken hun best te doen om op een prettig provocatieve manier niet te voldoen aan de verwachtingen. Jazz? Jazeker maar we hoorden ook calypso, ska, blues en pop. We hoorden verrassend baldadige muziek van een heerlijk stel muzikale oproerkraaiers.” Aldus de recensie van Artishock. Goudsmit een gepassioneerd gitarist noemen zou een understatement zijn. Ophef en vertier kenmerken zijn stijl maar evengoed blinkt hij uit in verstilde muzikale momenten. Heerlijk onvoorspelbaar kan hij zijn. Hij mijdt de gebaande paden meestal.
In 2015 kwam het album ‘Countrified’ uit van Francien van Tuinen vol met eigen materiaal van haar. In 1997 won ze het Nederlands Jazz Vocalisten concours. Ze heeft ook teksten geschreven op klassieke muziek voor het album Muzyka. Van Tuinen is docent aan het Gronings Conservatorium.


Wie zich aangenaam wil laten verrassen door twee bijzondere muzikanten, mag dit concert niet missen!