Home

JAZZCONCERT LEO JANSSEN: 'Echoes of the Mind'.

Zaterdag 17 juni, aanvang 20.30 uur, entree € 15,- / 10,-.


Met zijn project 'Echoes of the Mind' wil Janssen een speeltuin bieden voor “vrij experiment, individuele expressie en diepe introspectie”.

2306LeoJanssenSaxofonist Leo Janssen geldt als één van de meest veelzijdige rietblazers van Europa, die een onbegrense melodisch bewustzijn koppelt aan een weergaloze techniek en een heldere klank. Als Limburgse jongen groiede hij op in de Harmonie & Fanfare traditie. Hij voltooide zijn studie klassiek saxofoon aan het conservatorium van Maastricht (bij Norbert Nozy) in 1982 en vervolgde zijn studie op het gebied van lichte muziek aan het Hilversumse conservatorium, waarvoor hij naar Amerland verhuisde . Zijn leraar was tenorist Ferdinand Povel, die hem in hevige mate inspireerde.
Medio jaren '80 trad hij toe tot de band van gitarist Eef Albers en in dezelfde tijd werd hij lid van het Metropole Orkest (waar hij tot op de dag vandaag de rol van eerste tenor vervult).
In 2003 begon hij zijn project 'Echoes of the Mind', waarvan inmiddels verschillende albums het licht zagen. Zijn band bestaat uit Peter Tiehuis, Arno van Nieuwenhuize, Xander Buvelot, Martin Gort en Stormvogel.

Janssen is even virtuoos als veelzijdig. Hij beheerst uiteenlopende stijlen, van dixieland tot bebop en freejazz, van blues tot jazzrock en pop. Deze vaardigheden vermengt hij tot een intrensieke, eigen speelstijl op tenor- en sopraansaxofoon, waarin geen ruimte is voor standaard licks en open deuren. Behalve saxofoon speelt hij ook klarinet en fluit. Janssen is een veelgevraagd solist en behalve de Skymasters en het Metropole Orkest, werkte hij met artiesten als Eef Albers, Peter Tiehuis, Frank Burks, Arno van Nieuwenhuize, Marc Scholten, Egbert Derix, Thijs Borsten en Stormvogel. Met laatstgenoemde deelt hij een liefde voor modale jazz met invloeden uit volksmuziek, bekend van het illustere label ECM en jazz uit het hoge noorden (alias Fjørdenjazz). Als duo brengen zij Songs from the Great Indo European Songbook. Met spelers uit deze poule van geestverwanten duikt Leo Janssen op gezette tijden de studio in voor zijn periodieke project ‘Echoes of the Mind’. Webmagazine Draai om je Oren omschreef Echoes of the Mind als “een boeiend, persoonlijk album gemaakt waarin het plezier in het vrije experiment, de individuele expressie en diepgang de boventoon voeren”. In 2016 verscheen een album uit deze reeks, met composities van Leo Janssen die dienen als uitgangspunt voor de huidige Leo Janssen Group om grensoverschrijdend te improviseren.

Bezetting:

Leo Janssen - tenorsax
Peter Tiehuis - gitaar
Stormvogel - toetsen
Xander Buvelot - basgitaar
Martin Gort - percussie
Arno van Nieuwenhuize - drums.