Programma

JAZZCONCERT LEO JANSSEN: 'Echoes of the Mind'.

Zaterdag 17 juni, aanvang 20.30 uur, entree € 15,- / 10,-.

 

 Concertfoto's:

LeoJanssenGroupband1

LeoJanssenGroupLeo1LeoJanssenGroupPeter1LeoJanssenGroupMartin1LeoJanssenGroupArno1LeoJanssenGroupDavid1LeoJanssenGroupStorm1LeoJanssenGroupPeter2LeoJanssenGroupLeo2LeoJanssenGroupMartin2LeoJanssenGroupDavid2LeoJanssenGroupArno2LeoJanssenGroupStorm2LeoJanssenGroupband2

(foto's Ron van Ewijk).

Recensie:

Leo Janssen Group
Bijzonder goed concert maar de verrassing ontbrak

Saxofonist Leo Janssen omringde zich in zijn eigen band met muzikanten uit het roemruchte Metropole Orkest en met de Baarnse toetsenist Stormvogel met wie hij een voorliefde voor de muziek van het ECM-label deelt. Dan moet er dus op 17 juni in Artishock veel bijzonder goede muziek te horen zijn geweest!
De pure liefhebber van klassieke jazz had misschien niet zo veel te zoeken bij deze muziek. Meditatieve jazzrock was er te horen die strak gecomponeerd was maar toch veel ruimte liet voor improvisatie. Toegankelijke, aanstekelijke muziek die goed in het gehoor ligt en die ook bij de popliefhebbers in goede aarde zal vallen. Wie van Santana houdt, beleeft veel plezier aan deze muziek. Veel ritmische impulsen met een percussionist en de uitblinkende drummer Arno van Nieuwenhuize. Bijna alle composities zijn van de hand van Leo Janssen. Vooral bij de solo's van Janssen en gitarist Peter Tiehuis spitst het publiek de oren. Regelmatig horen we unisono gespeelde melodielijnen. Er valt geen onvertogen noot te horen. We horen goede, bijzonder goede muziek maar de verrassing ontbreekt nogal eens. Wie een paar van de composities gehoord heeft kan moeiteloos het muzikale vervolg voorspellen. De composities lijken inwisselbaar. Dat neemt niet weg dat er veel viel te genieten. Basgitarist David de Marez Oyens ontpopte zich als een bescheiden maar fijnzinnige begeleider. Toetsenist Stormvogel poogde het ijs te breken in de bloedhete zaal door zijn muzikanten de hemel in te prijzen met een handvol superlatieven. Leo Janssen: de beste saxofonist van Europa! Peter Tiehuis: beter dan zijn Amerikaanse metgezel Mike Stern!
De band mocht niet naar huis zonder toegift. Het publiek genoot met volle teugen. De Leo Janssen Group zorgde met een mooi slotakkoord voor een afsluiting in stijl van het seizoen.

Michiel van Ree

 

-------------------------

 


Met zijn project 'Echoes of the Mind' wil Janssen een speeltuin bieden voor “vrij experiment, individuele expressie en diepe introspectie”.

2306LeoJanssenSaxofonist Leo Janssen geldt als één van de meest veelzijdige rietblazers van Europa, die een onbegrensde melodisch bewustzijn koppelt aan een weergaloze techniek en een heldere klank. Als Limburgse jongen groiede hij op in de Harmonie & Fanfare traditie. Hij voltooide zijn studie klassiek saxofoon aan het conservatorium van Maastricht (bij Norbert Nozy) in 1982 en vervolgde zijn studie op het gebied van lichte muziek aan het Hilversumse conservatorium, waarvoor hij naar Eemland verhuisde. Zijn leraar was tenorist Ferdinand Povel, die hem in hevige mate inspireerde.
Medio jaren '80 trad hij toe tot de band van gitarist Eef Albers en in dezelfde tijd werd hij lid van het Metropole Orkest (waar hij tot op de dag vandaag de rol van eerste tenor vervult).
In 2003 begon hij zijn project 'Echoes of the Mind', waarvan inmiddels verschillende albums het licht zagen. Zijn band bestaat uit Peter Tiehuis, Arno van Nieuwenhuize, Xander Buvelot, Martin Gort en Stormvogel.

Janssen is even virtuoos als veelzijdig. Hij beheerst uiteenlopende stijlen, van dixieland tot bebop en freejazz, van blues tot jazzrock en pop. Deze vaardigheden vermengt hij tot een intrinsieke, eigen speelstijl op tenor- en sopraansaxofoon, waarin geen ruimte is voor standaard licks en open deuren. Behalve saxofoon speelt hij ook klarinet en fluit. Janssen is een veelgevraagd solist en behalve met de Skymasters en het Metropole Orkest, werkte hij met artiesten als Eef Albers, Peter Tiehuis, Frank Burks, Arno van Nieuwenhuize, Marc Scholten, Egbert Derix, Thijs Borsten en Stormvogel. Met laatstgenoemde deelt hij een liefde voor modale jazz met invloeden uit volksmuziek, bekend van het illustere label ECM en jazz uit het hoge noorden (alias Fjørdenjazz). Als duo brengen zij Songs from the Great Indo European Songbook. Met spelers uit deze poule van geestverwanten duikt Leo Janssen op gezette tijden de studio in voor zijn periodieke project ‘Echoes of the Mind’. Webmagazine Draai om je Oren omschreef Echoes of the Mind als “een boeiend, persoonlijk album gemaakt waarin het plezier in het vrije experiment, de individuele expressie en diepgang de boventoon voeren”. Recent verscheen een live-album uit deze reeks, waarvan in Artishock de laatste exemplaren te koop worden aangeboden.

Bezetting:

Leo Janssen - tenorsax
Peter Tiehuis - gitaar
Stormvogel - toetsen
David de Marez Oyens - basgitaar
Martin Gort - percussie
Arno van Nieuwenhuize - drums.