Home

JAZZCONCERT PHILIPPE LEMM TRIO, 'First Steps'

Zaterdag 18 februari, aanvang 20.30 uur, entree € 15,- / 10,-.

 

Concertfoto's:

2302PhilippeLemmTrio18febr.1

2302PhilippeLemmTrioJeff22302PhilippeLemmTrioPhilippe42302PhilippeLemmTrio18febr.22302PhilippeLemmTrioSharik2

(foto's Ron van Ewijk).

Recensie:

 

Philippe Lemm Trio is een openbaring
Composities van grote klasse

Het Philippe Lemm Trio moet op 18 februari bij Artishock een verpletterende indruk hebben gemaakt. Waarom? Omdat de muzikanten met een enorme intensiteit musiceerden en omdat er regelmatig subtiel werd gespeeld. Omdat het trio in vrijwel geen enkel opzicht doorsneemuziek ten gehore bracht. Geen routine, geen gemakzucht, geen automatische piloot! Omdat de eigen composities vrijwel zonder uitzondering getuigden van compositorisch talent.
Dat is dan meteen een groot compliment voor drummer en bandleider Philippe Lemm die regelmatig het artistieke talent achter de compositie is. De composities waren van grote klasse. Uitzonderlijk! En verder? De bandleden waren bijzonder goed op elkaar ingespeeld. Hele stukken muziek leken strak gearrangeerd en toch was er veel ruimte voor improvisatie. Niemand had bladmuziek voor zich! Dit trio blinkt uit in sfeermuziek die weet te ontroeren. Pianist Sharik Hasan bespeelde op indrukwekkende wijze de piano én de melodica en drummer Lemm, die speels drumde, zette een enkele keer een piepklein xylofoontje in. Lyrische muziek! Lyriek in het kwadraat! Muziek die je soms jazz kon noemen maar heel vaak ook niet. Vooral de pianist en de drummer speelden zich in de kijker zonder dat daarmee het collectief werd ondergraven.
Er werden stukken van de laatste cd 'First Steps’ gespeeld. De pianist op die cd, Angelo di Loreto, is op 30-jarige leeftijd overleden. Als een ontroerende ode aan hem werd zijn compositie 'Malambo’ gespeeld. Een Argentijnse dans. "Cardiojazz”, zei Lemm! (Di Loreto is aan een hartaanval overleden). Hartzeer! Ook zijn er nieuwe stukken te horen. Dat lijkt toch vooral een manier om niet bij de pakken neer te gaan zitten. Dit New Yorkse trio (Lemm woont al 11 jaar in New York) speelde de zaal plat. Het laatste stuk ‘Caffeinated Souls’ werd impliciet opgevat als toegift. Misschien was het hele concert wel een toegift: we kregen muziek te horen waar we niet op durfden te rekenen. Bis!!!


Michiel van Ree

---------------------

 

 

 

2302PhilippeLemmNSJ17KvGilst.crDe Nederlandse drummer met een dansachtergrond Philippe Lemm keert voor even terug uit de VS om hier op te treden met zijn New Yorkse trio. In 2009 studeerde hij af aan het conservatorium in Amsterdam om in 2011 naar New York te verkassen om daar te gaan studeren aan de prestigieuze Manhattan School of Music. Daar behaalde hij als eerste Nederlandse drummer een master. In 2016 kwam zijn debuutalbum New Amsterdam uit. In 2018 verscheen City Birds waarvoor New York de inspiratiebron vormde. In maart 2021 is dan zijn laatste album 'First Steps’ uitgekomen. Het is geïnspireerd door traditionele folkloristische dansen en hun ritmes. Lemm is niet alleen drummer, hij schrijft ook muziek. Hij meent dat muziekstijlen als jazz, hiphop, gospel en pop veel met elkaar gemeen hebben. 
2302PhilippeLemm9931Dan verwacht je muziek die nietmakkelijk in een hokje te stoppen valt. Mooi! Jazz en improvisatie zijn de basis van waaruit wordt gewerkt maar er zijn ook elementen van rock en klassiek in de muziek terug te vinden.
Het trio van Lemm speelde op vermaarde podia als de Blue Note, Ronnie Scott's, Het Concertgebouw en North Sea Jazz. Lemm werkte onder anderen met musici als pianist Karel Boehlee, gitarist Peter Tiehuis en saxofonist en Grammywinnaar Donny McCaslin. In maart zal het trio te horen zijn bij het Rotterdamse Lantaren Venster. In een interview van een paar jaar geleden met Giovanca zei Lemm dat New York een hectische stad is bomvol goede muzikanten en dat zo'n entourage energie geeft.
Wie verwacht dat de drums centraal staan in het trio, komt bedrogen uit want het collectief dient centraal te staan aldus Lemm. De muziek van Lemm klinkt gedreven en lichtvoetig. Het vorige concert van Lemm bij Artishock leverde hem veel bijval op. De recensie sprak van een openbaring! Genoeg redenen om ons te verheugen op een concert van een trio uit New York! 

Bezetting: Philippe Lemm – drums; Sharik Hasan – piano; Jeff Koch – bas.