Galerij

Carla de Pagter. exposant in Artishock in de maand december:

Een kleurrijke pelgrim……….

Door: Marian Reintjes

In een van de kamers van haar woning, die ze tot haar praktijkruimte heeft gemaakt, vertelt Carla de Pagter over de grote diversiteit aan aktiviteiten, die elkaar hier al hebben opgevolgd.
De collages, waarmee ze in de maand december exposeert in Artishock, zijn ook hier ontstaan.
Ze verbinden zich met haar werk als ‘Loopbaan en Levensloopcoach’.

2012-12 de pagterMet het maken van de collages begon ze in 2005, aanvankelijk als een opdracht binnen haar opleiding tot kleuradviseur. Tot dat moment had ze geen ‘verstand ’van kleur en deed ze alles op gevoel, maar het maken van de kleurrijke collages bracht daar verandering in. Ze ‘dook ’ in de kleur en tot aan vandaag, blijft het maken van collages haar fascineren. Het bezorgde en bezorgt haar ontspanning en ze voelt zich helemaal in het ‘hier en nu’, de tijd houdt op te bestaan als ze bezig is.

Ze verzamelt tijdschriften, scheurt daaruit pagina’s tot kleine of wat grotere stukken papier en voegt ze, al zoekend, samen tot haar verschillende composities. Haar dynamische en boeiende composities laat ze graag al ‘puzzelend’ met kleur en structuren ontstaan, zonder vooropgezet doel.

Een enkele keer is er wel een bepaalde intentie zoals bij de voorstelling van haar levensboom.
Een oude, scheve, kromme boom die ze in een visualisatie voor zich zag, transformeerde ze in een collage tot een stevige, volop in bloei staande boom.

Ze wil er geen verhaal in stoppen, juist hoe iedereen er heel verschillend naar kan kijken en het hem of haar prikkelt tot het zien van een bepaalde voorstelling, maakt het voor haar boeiend.
Ze duidt zichzelf niet als kunstenaar, maar wil met haar werk graag mensen opvrolijken, het leven wat lichter maken. Liever noemt ze zichzelf een ervaren pelgrim, die anderen graag uitnodigt om een tijdje mee te lopen.

“Er zijn momenten waarop je nieuwe coördinaten moet instellen in je levens-GPS. Omdat je er meer uit wilt halen, of je omgeving aan het veranderen is, of…”
Háár pelgrimstocht leidde o.a. langs een universitaire studie planologie en sociale geografie, later langs een opleiding tot schoonheidsspecialiste, kleuradviseuse en gaf ze massages. Haar belangstelling ging meer naar binnen en ze verdiepte zich in de Jungiaanse psychologie en diverse coachingsmethoden. In de hoedanigheid van levensloopcoach laat ze andere “pelgrims” ook graag collages maken. Zo kan iemand bv. haar leven of werk tot nu toe verbeelden of juist zoals het er in de toekomst uit zou kunnen zien.

“We zijn zo gewend om alles met woorden te duiden , maar we kúnnen niet alles in woorden vatten, kleuren en vormen helpen ons erbij om ons completer uit te drukken”.

De feestelijke opening van deze expositie is op zaterdag 1 december om 20.00 uur in Artishock, Steenhoffstraat 46a in Soest. Vanaf 20.30 uur zal de avond worden opgeluisterd met muziek van de “Jazzclub”.
De expositie loopt t/m 21 december en is buiten de openingsavond te bezichtigen op woensdag- en vrijdagochtenden tussen 10.00 en 12.00 uur en op maandag- en woensdagavond van 19.15 tot 20.15 uur. Iedereen is welkom, de toegang is gratis. 
Bezichtiging op afspraak is ook mogelijk, hiervoor kunt U contact opnemen met Semmy Prinsen: 06-2558 6354