Galerij

2013-05 HeleenBovenberg 

In de maand mei: een expositie met schilderijen van Heleen Bovenberg met de intrigerende titel: "De mens in al zijn gekkigheid".
 woont en werkt al zo'n 15 jaar in de Morvan in Frankrijk maar is geboren in Soest, waar ze vanaf haar geboorte in 1938 tien jaar woonde. Haar meisjesnaam: Veldhuyzen van Zanten, zal misschien bij Soestenaren beelden in hun herinnering terugbrengen van haar vader, die als huisarts zijn praktijk had aan de Soesterbergsestraat.

Na jaren gewerkt te hebben als gymnastieklerares, maakte ze, inmiddels moeder van 4 kinderen, een omslag naar volwassenen-educatie en nog weer later volgde ze de docentenopleiding tekenen en schilderen aan de Hogeschool Windesheim in Zwolle. Ze wilde geen les geven in deze vakken, waar de opleiding op gericht was, maar er zélf een ontwikkeling in doormaken. Eindelijk toegeven aan haar artistieke aspiraties die al zolang aan haar trokken. In die periode zat ze een keer televisie te kijken en hoorde Paul Bowles zeggen: "ik heb nooit de liefde meegemaakt".

Het raakte haar dat deze grote figuur, schrijver en voorvechter van de homosexuelen dit zei. Ze tekende een portret van hem vanaf het scherm: met houtskool de eerste opzet maken, even wachten tot dezelfde houding weer werd ingenomen en verder tekenen. Later werkte ze het portret uit in gemengde techniek en werd dit portret de eerste in een reeks die haar eindexamenwerkstukken vormde. Ze had haar thema gevonden: "het maakt niet uit of de betreffende persoon er echt zo uit ziet zoals ik hem weergeef, maar het gaat me om het uitdrukken van de emoties van die mens. 
( ......de zangeres op de foto had misschien helemaal geen rode jurk aan, of donker haar......maar ze zong haar ziel naar buiten)".

Na haar studie verhuist ze in een opwelling met haar echtgenoot naar Frankrijk. Samen werken ze dag en nacht aan het opknappen van een oude boerderij en vooral door toedoen van haar man, vindt ze, wordt het een echt "objet d'art". De grote zolder wordt haar atelier.

Drie jaar lang volgt Heleen nu schilderlessen in het nabijgelegen Autun om mensen te leren kennen en in contact te komen met andere kunstenaars.

Dan begint ze een aan groot project: mensen uit de Morvan levensgroot schilderen op hout. Een project dat ze "Ode aan Soutine" noemt naar de franse schilder Chaim Soutine, haar grote inspirator. Bij het zien van zijn schilderijen vallen de overeenkomsten ook direct op. Net als bij hem zijn haar schilderijen vol dynamiek, kleur, emotie en expressie, een vrolijke levendigheid komt er op je toe.

Ze werkt graag binnen thema's en exposeert nu met verschillende schilderijen uit deze series:
zo o.a. uit haar allereerste reeks: 'Hoofden om te onthouden'

Enkelen uit de serie: 'Volgens mijn kleinkinderen', schilderijen waarbij ze tekeningen van haar kleinkinderen als onderwerp nam. Abstracte schilderijen waarin ze haar eigen emoties verwerkte, karakteristieke mensen uit de Morvan en enkele portretten gemaakt van onderdelen die ze o.a. uit electrische apparaten peuterde en waar ze een collage van maakte.

De meeste schilderijen in deze expositie zijn geschilderd in acryl op panelen variërend van 46x61cm tot 120x160cm. enkelen in gemengde techniek en zoals genoemd, enkele collages in hout en metaal.

De feestelijke opening van deze expositie is op zaterdag 4 mei om 20.30 uur in Artishock, Steenhoffstraat 46a in Soest. Vanaf 21.00 zal de avond worden opgeluisterd met jazzmuziek van het Ben van den Dungen Quartet.

De expositie loopt t/m 29 mei en is buiten de openingsavond te bezichtigen op woensdag- en vrijdagochtenden tussen 10.00 en 12.00 uur en op maandag en woensdagsavond van 19.15 tot 20.15 uur. Op afspraak is mogelijk in overleg met de huismeester: 06 2555 86354

Iedereen is welkom, de toegang is gratis.