Wijsbegeerte

Ruud Bartlema op 7 april in Artishock:

Kandinsky en Der Blaue Reiter,

een meeslepend verhaal in kleur

Op woensdagavond 7 april om 20 uur vertelt Ruud Bartlema in het filmtheater van Artishock het kleurrijke en fantastische verhaal van de Russische schilder Wassily Kandinsky en zijn Duitse collega Franze Marc in hun meeslepende poging om de komst van een nieuwe tijd aan te kondigen met het oprichten van ‘Der Blaue Reiter’.

Kandinsky bestond het, ondanks het feit dat hoog oplopende ruzies tussen diverse ‘kunstenaarsclans’ aan de orde van de dag waren, om het merendeel van de toenmalige kunstenaarselite onder het weinig orthodoxe vaandel van zijn Blaue Reiter te scharen. Matisse, Klee, Macke, Picasso, Delaunay, de Douanier Rousseau en nog vele anderen voelden zich door wat Kandinsky en Marc voorstonden, geraakt en verbonden.

kandinsky

Paard en ruiter; het schilderij ‘Lyrisch’ van Kandinsky

‘De rit’ van deze Blauwe Ruiter, een beweging waarbinnen een gelijkwaardige behandeling van abstracte schilderkunst en het realisme werd voorgestaan, van primitieve kunst en westerse kunst, heeft maar kort geduurd, van december 1911 tot mei 1912, net voldoende voor een publicatie en twee exposities. Maar de bevlogenheid en het enthousiasme van de twee oprichters, heeft van Der Blaue Reiter een beweging gemaakt , waarvan de invloed op de moderne kunst van de twintigste eeuw niet meer weg te denken valt.

In dit voorjaar eert het Gemeentemuseum Den Haag deze sprankelende beweging in de kunst met een fantastische tentoonstelling, Kandinsky en Der Blaue Reiter, die nog tot 24 mei duurt. Met een groot aantal schitterende schilderijen van Kandinsky en zijn collega’s wordt de bijzondere weg getekend die deze kunstenaars gingen van het zichtbare realisme , naar het haast niet te definiëren, onkenbare abstracte in de kunst.

Op de avond in Artishock, georganiseerd met behulp van de werkgroep PodiumPlus, wil Ruud Bartlema u kennis laten maken met de kleurrijke schilders van Der Blaue Reiter en hun inspirator, Wassily Kandinsky.

Ruud Bartlema over Kandinsky en Der Blaue Reiter, woensdag 7 april, 20 uur ,

Artishock, Steenhoffstraat 46a, Toegang: € 6, -