Wijsbegeerte

Salon van de wijsbegeerte:

‘Wat is je levensovertuiging’

‘Monotheïsme’ en ‘levensovertuiging’ zijn twee thema’s die centraal staan in de eerste Salon van de wijsbegeerte van 2010 die wordt gehouden op vrijdagavond 8 januari  om 20.30 uur in Artishock.

De muzikale intermezzo’s bestaan uit (pop)liedjes door jonge muzikanten uit Soest en Baarn van de band Metro Mortale met Willem Wits (drums, zang), Marnix Dorrestein (gitaar, zang) en Jelte Tuinstra (piano, bas, zang).

Oda van Ginneken bespreekt voor de pauze het boek ‘Het heilige vuur’ van de Duitse filosoof Peter Sloterdijk over de strijd tussen de drie monotheïstische godsdiensten, die in de historie hun stempel drukten op de westerse cultuur. Sloterdijk analyseert daarin overeenkomsten en verschillen, de historische achtergronden van onderlinge haat en vijandbeelden en de noodzaak om zich om te vormen van door heilig vuur bezielde collectieven tot partijen die hun onderlinge idealistische concurrentie wel hebben, maar hun aanspraken op universele heerschappij en superioriteit opgeven.

Na de pauze onderzoeken we de betekenis van de levensovertuiging. Hein Jaanus, Huub Lavooy en Nan de Jong worden geïnterviewd over de vraag wat hun levensovertuiging is en hoe die is gevormd. Daarbij gaan we ervan uit dat iedereen een levensovertuiging heeft, ook mensen die zeggen geen specifieke levensovertuiging te hebben. We vragen de geïnterviewden hun levensovertuiging te expliciteren. Hoe is die zo gegroeid? Wat zijn voor hen vaste waarden en waar baseren ze die op? Is het mogelijk daarover in dialoog te gaan? Welke gevolgen heeft de levensovertuiging voor het maatschappelijk handelen?

De Salon van de wijsbegeerte is bedoeld voor mensen die er plezier aan beleven in ongedwongen sfeer naar elkaars verhalen te luisteren en met elkaar te filosoferen. SVP aanmelden door te bellen met Kees Waagmeester (035) 602 4951 (inspreken kan ook).
 
Salon van de wijsbegeerte, Vrijdag 8 januari, 20.30 uur. Organisatie werkgroep PodiumPlus. Entree € 6,50 en € 5,- (Artishockleden) inclusief twee consumpties. Elke extra consumptie € 1,50. Aanmelden: (035) 602 4951