Wijsbegeerte

Panel voert Socratisch gesprek

  

 in Salon van de wijsbegeerte

 

Op vrijdagavond 13 maart 2009 wordt om 20.30 uur in Artishock weer een Salon van de wijsbegeerte gehouden. Hoofdmoot is het Socratisch gesprek, maar dan gevoerd door een klein panel.

De magazine-achtige Salon van de wijsbegeerte kent dit keer ook weer verschillende onderdelen. Voor de pauze is er een bijdrage van Joop van Haaften met een ode aan de vragensteller. Hugo Heijna bespreekt het boek ‘Rede en religie’ van Michiel Leezenberg dat ingaat op de verhouding tussen redelijk denken en religieus leven en beleven zoals die vandaag de dag ook de gemoederen blijft bezighouden.

Na de pauze is er een Socratisch gesprek waarbij dit keer allereerst een klein panel aan het woord komt. In eerste instantie luistert en observeert het publiek. Pas later kan men inspringen als men dat wil. Het panel wordt gevormd door Dirk de Wit, die de centrale vraag van die avond inbrengt, Oda van Ginneken, Mateo Alvares, Ellen ten Berge, Joop van Haaften en Ans Mann. De vraag die Dirk de Wit aan de orde stelt is welke houding wij moeten innemen ten opzichte van oorlogen en geweld elders in de wereld, zoals in het Midden-Oosten (Gaza) of Afghanistan. Moeten wij partij kiezen? Op grond waarvan vormen wij ons een oordeel? Heeft dat oordeel ook iets te maken met de informatie waarover we kunnen beschikken en zo ja, hoe weten we of die informatie volledig en betrouwbaar is?  

De muzikale intermezzo’s worden verzorgd door Mateo Alvarez. Hij treedt op als singer-songwriter, dus met eigen gemaakte liedjes, maar ook vertolkt hij groten als Bob Dylan.

De Salon van de wijsbegeerte is bedoeld voor mensen die er plezier aan beleven in ongedwongen sfeer naar elkaars verhalen te luisteren en met elkaar te filosoferen. SVP aanmelden door te bellen met Kees Waagmeester, (035) 602 4951.

Salon van de wijsbegeerte, Vrijdag 13 maart 2009, 20.30 uur. Organisatie werkgroep PodiumPlus. Entree € 6,50 en € 5,- (Artishockleden) inclusief twee consumpties. Elke extra consumptie € 1,50.