Wijsbegeerte

Salon van de wijsbegeerte over het Socratisch gesprek

Op vrijdagavond 12 september is in Artishock weer een Salon van de wijsbegeerte gehouden. Er stonden twee onderwerpen op het programma: het Socratisch gesprek en het thema Vrijheid van meningsuiting. Marijke te Vaarwerk zorgde voor de muzikale intermezzo’s met zang en gitaarbegeleiding.

Aan de hand van het boek ‘Het Socratisch gesprek’ en met name daarin het hoofdstuk van Hella van den Elshout behandelde Kees Waagmeester, die zelf ervaring heeft met het voeren van Socratische gesprekken, de voorwaarden en kenmerken van een dergelijk gesprek.
De Salon van de wijsbegeerte gaat het vierde jaar van zijn bestaan in. Deze zomer hebben de leden van de werkgroep PodiumPlus die de Salon organiseren, teruggeblikt op de ervaringen met de Salon tot nu toe. Enkele vaste deelnemers van de Salon zijn gevraagd naar hun ervaringen en suggesties.  Daarbij kwam onder andere de wens naar voren beter te letten op de waardevolle vooronderstellingen en uitgangspunten van het Socratisch filosoferen en dit vaker te beoefenen, ook in andere programma-onderdelen dan in het expliciete Socratische gesprek.
De eerste ‘oefening’  vond op deze avond plaats  aan de hand van het thema Vrijheid van meningsuiting, ingebracht door Joop van Haaften. Zijn er grenzen aan de vrijheid van meningsuiting? Houdt dat ook de vrijheid in anderen te kwetsen? Wanneer kwets je iemand? Wanneer word je zelf gekwetst?

De regels van het Socratisch gesprek werden behoorlijk in acht genomen. Een groot succes. Het lijkt vervelend, een filosofisch gesprek met regels, maar het leverde juist veel meer plezier op dan je zou vermoeden. En eigenlijk weten we het wel: een goede film of een prachtig concert zijn niet alleen het resultaat van creativiteit, maar vooral van extreem doorgevoerde discipline.

De eerstvolgende Salon na 12 september wordt gehouden op vrijdag 7 november 2008. De Salon van de wijsbegeerte is bedoeld voor mensen die er plezier aan beleven in ongedwongen sfeer naar elkaars verhalen te luisteren en met elkaar te filosoferen. De organisatie is in handen van de werkgroep PodiumPlus van Artishock.