Wijsbegeerte

Salon van de wijsbegeerte

over Kant en Spinoza

 

Op vrijdagavond 11 januari 2008 is in Artishock een Salon van de wijsbegeerte gehouden waarin denkbeelden van Kant en Spinoza aan de orde kwamen.

 

Vrijheid van meningsuiting is hoogst actueel in het politieke en godsdienstige debat van de laatste jaren. Vaak wordt verwezen naar de denkbeelden uit de Verlichting. Peter de Wit ging na in hoeverre dit is terug te voeren op de filosoof Kant uit de achttiende eeuw, vooral op Kants artikel: "Beantwoording van de vraag: Wat is verlichting."

 

Bij wijze van muzikaal intermezzo draaide Semmy Prinsen enkele 78-toeren platen uit de jaren rond de Tweede Wereldoorlog van beroemde jazz-muzikanten, zoals Billie Holiday en Stan Getz en werd hij geïnterviewd over zijn passie voor de jazz.

 

Na de pauze was er een ronde-tafelgesprek tussen Dirk de Wit, Hein Jaanus en Peter de Wit over de grote filosoof Spinoza, die 375 jaar geleden geboren werd. Spinoza staat plotseling opnieuw in de belangstelling. Hoe komt dat? Waarom houden zijn denkbeelden ons weer bezig? Was Spinoza nou atheïst of was hij juist een modern gelovige met zijn stelling dat God en de natuur hetzelfde zijn? Is het zijn zoeken naar de menselijke weg tot geluk wat ons zo aanspreekt?

 

Een mooi overzichtsartikel over leven en werk van Spinoza is te vinden op http://www.phil.uu.nl/~piet/Spinoza_overzicht.html

 

De Salon van de wijsbegeerte is bedoeld voor mensen die er plezier aan beleven in ongedwongen sfeer naar elkaars verhalen te luisteren en met elkaar te filosoferen.