Wijsbegeerte

Salon van de wijsbegeerte over Verveling

 

Op vrijdagavond 9 november is in Artishock weer een Salon van de wijsbegeerte gehouden. Er kwamen verschillende thema´s aan de orde en de gitarist Ian Boelens verzorgde de muzikale intermezzo´s.

 

Joop van Haaften en Henk Kreeftmeijer gaven elk hun visie over de commercialisering van de seksualiteit in onze cultuur, een debat dat op gang is gezet door "Beperkt houdbaar". Ze gingen daarover met elkaar en met de aanwezigen in discussie. Joop belichtte de reactie van politici en Henk vroeg zich af wie er moet veranderen: de cosmetische industrie of wijzelf?

 

In een gesprek met Wim de Kam werd dieper ingegaan op verveling als cultuurverschijnsel naar aanleiding van het boek "Uit verveling" van Awee Prins. De oude Grieken dachten uiteraard al na over verveling als gevoel van zin- en doelloosheid. Verdrijven wij de verveling met een druk bestaan of zouden we haar juist moeten toelaten? Wij kunnen elke dag kiezen uit dertig soorten brood, veertig televisiekanalen en honderden vakantiebestemmingen, zegt Awee Prins, maar is er nog iets dat ons werkelijk raakt?

 

De muzikale intermezzo's door Ian Boelens bestonden uit, wat je zou kunnen noemen, 'geluidsgedichten', atmosferische muziek op akoestische gitaar en vielen zeer in de smaak. 

 

De volgende Salon wordt gehouden op vrijdag 11 januari 2008. De Salon van de wijsbegeerte is bedoeld voor mensen die er plezier aan beleven in ongedwongen sfeer naar elkaars verhalen te luisteren en met elkaar te filosoferen.  

 Wim

 

Met Wim de Kam discussieerde de Salon van de wijsbegeerte over "verveling".