Archief

Waarden en Waarheid

vrijdagavond 11 maart 2022, 20.30 uur

Opvallend bijverschijnsel van de covidepidemie is dat mensen soms fundamenteel tegenover elkaar komen te staan. Er kan onoplosbare spanning ontstaan, zelfs tussen geliefden. Zonder de covidepidemie als zodanig te bespreken – want botsende waarheden komen bij meer onderwerpen voor - proberen we in de Salon te ontdekken wat hier aan de hand kan zijn. Enkele Salondeelnemers geven een aanzet tot een gesprek. Wat gebeurt er met je als iets waarheid of van absolute waarde voor je is? Is waarheid altijd absoluut? Is in een waarheid geloven nodig voor zinvol leven? Hoe voer je een zinvol gesprek met iemand met wie je principieel van mening verschilt? Kun je waarden eigenlijk wel rationeel of wetenschappelijk benaderen? Wat is de waarde van een tegendraadse mening? Hoeveel ruimte is daarvoor in een democratie?

2022031 RobMaas

Rob Maas (foto): hebben zijn ervaringen zijn mensbeeld veranderd?

Voor de pauze interviewt Kees Waagmeester de Soester econoom Rob Maas. Tientallen jaren al is hij actief betrokken bij het voorbereiden en evalueren van milieu- en duurzaamheidsplannen, nationaal en internationaal. Hoe denkt hij over het gedrag van regeringen en burgers? Is zijn wereld- en mensbeeld door zijn ervaringen veranderd? Is hij milder geworden of juist scherper?

De muzikale intermezzo’s worden verzorgd door de pianiste Brit van Maanen met enkele klassieke pareltjes.

De Salon van de wijsbegeerte is bedoeld voor mensen die er plezier aan beleven in ongedwongen sfeer naar elkaars verhalen te luisteren en met elkaar te filosoferen. Aanmelden svp. door te bellen met Kees Waagmeester (035) 602 4951 (inspreken kan ook).

Salon van de wijsbegeerte, vrijdag 11 maart 2022, 20.30 uur. Artishock, Steenhoffstraat 46a, Soest. Entree € 7,50 en € 6,- (Artishockleden) inclusief twee consumpties. Elke extra consumptie € 2,.

Aanmelden verplicht via tel. (035) 602 4951, betalen svp met de pin.